Na hlavný obsah

V Národnom parku Slovenský raj horelo

 Hasičom sa požiar podarilo dostať pod kontrolu.

V Národnom parku Slovenský raj horelo
Na fotografii požiar v Národnom parku Slovenský raj. Foto: Správa Národného parku Slovenský raj

V Slovenskom raji vypukol v pondelok (25. 7.) lesný požiar v ťažko prístupnej lokalite na pomedzí katastrov obcí Hrabušice a Betlanovce. Informovala o tom Správa Národného parku (NP) Slovenský raj.

Vďaka rýchlej reakcii mnohých, ktorí požiar zďaleka spozorovali a následne ohlásili ochranárom, hasičom a tiež na obecnom úrade, bolo možné urýchlene zasiahnuť.

„Presné miesto požiaru sa nachádzalo v neprístupnom teréne lokalizované vďaka rýchlemu zásahu zamestnancov správy NP a hasičov. Tí okamžitým hasením za pomoci požiarneho náradia zabránili ďalšiemu šíreniu ohňa. A to do príchodu hasičskej techniky s tromi cisternami a pomocnou terénnou technikou,“ uvádzajú ochranári.

Na mieste podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach zasahovalo osem profesionálov a dobrovoľníci z Hrabušíc. V súčasnosti prebieha dohášanie požiariska prečerpávaním vody z cisterien do vyšších lokalít pod kontrolou profesionálov.

Horelo štvrť hektára lesa

Požiar zasiahol podľa Správy NP dospelý lesný porast s borovicou, smrekom a smrekovcom v treťom stupni ochrany na výmere približne štvrť hektára.

„Oheň sa, našťastie, šíril iba po povrchu pôdy. Sčasti aj pod zemou koreňovým systémom stromov bez toho, aby zasiahol koruny ihličnatých stromov. Materiálna škoda sa odhaduje na približne 10 000 eur. Ekologická bude niekoľkonásobne vyššia,“ upozorňuje Správa NP.

Ochranári zároveň vyjadrili vďaku všetkým, ktorí požiar spozorovali a včas nahlásili. Na základe toho bolo možné okamžite zasiahnuť a ochrániť tak ďalšie územie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny