Na hlavný obsah

Valneva pozastavila výrobu vakcín proti ochoreniu COVID-19

Eurokomisia nemá záujem o pôvodný počet dávok.

Valneva pozastavila výrobu vakcín proti ochoreniu COVID-19
Sídlo francúzsko-rakúskeho výrobcu Valneva vo francúzskom meste Saint-Herblain. Foto: TASR/AP

Francúzska biotechnologická spoločnosť Valneva v stredu (20. 7.) pozastavila výrobu vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Európska komisia (EK) totiž oznámila masívne zníženie zazmluvnených dávok vakcín od Valnevy. Informovala o tom agentúra AFP a Reuters.

Valneva podpísala vlani dohodu s EK o dodávke 60 miliónov dávok očkovacej látky v rokoch 2022 a 2023. EK však v máji oznámila, že má v úmysle odstúpiť od pôvodnej zmluvy vzhľadom na vysokú kapacitu globálnej výroby vakcín.

Vakcína je určená pre ľudí od 18 do 50 rokov

V stredu eurokomisia odsúhlasila, aby členské štáty EÚ kúpili len 1, 25 milióna dávok tejto vakcíny. Určená bude pre ľudí vo veku od 18 až 50 rokov. Nechala pritom otvorenú možnosť, že by sa do konca tohto roku mohol zakúpiť ešte taký istý počet dávok.

V reakcii na rozhodnutie EK spoločnosť Valneva pozastavila ďalšiu výrobu svojej očkovacej látky. V najbližších týždňoch sa bude snažiť získať nové objednávky.

Následne prijme rozhodnutie o budúcnosti výrobného programu svojej vakcíny, ktorá sa schválila na použitie v EÚ len v júni tohto roku, po opakovaných odkladoch.

Očkovacie látky od firmy Valneva dostane v priebehu augusta a septembra päť krajín EÚ. Ide o Rakúsko, Bulharsko, Dánsko, Fínsko a Nemecko, avšak nie Francúzsko.

„Tomuto rozhodnutiu nerozumieme. O to viac, že ​​vo Francúzsku sa nezaočkovalo štyri milióny ľudí,“ povedal generálny riaditeľ Valnevy Franck Grimaud. Podľa vedenia firmy masívne zníženie objednávky neodráža skutočnosť, že mnohí občania EÚ majú stále záujem o očkovanie voči covidu.

Pôvodná zmluva medzi EK a Valnevou mala poskytnúť všetkým členským štátom EÚ možnosť nakúpiť v tomto roku približne 27 miliónov dávok. V roku 2023 zase možnosť doobjednať 33 miliónov ďalších dávok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet