Na hlavný obsah

Zvýšené používanie uhlia a ropy v Nemecku má byť dočasné

Vláda Scholza je naďalej odhodlaná urobiť všetko pre boj s klimatickou krízou.

Zvýšené používanie uhlia a ropy v Nemecku má byť dočasné
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie Nemecka obnoviť prevádzku uhoľných elektrární a elektrární spaľujúcich naftu s cieľom zmierniť nedostatok energií v dôsledku vojny na Ukrajine je len dočasné. Povedal to kancelár Olaf Scholz, ktorý podotkol, že jeho vláda je naďalej odhodlaná urobiť „všetko“ pre boj s klimatickou krízou.

Scholz v sobotu (16. 7.) vyjadril ľútosť nad rozhodnutím Nemecka obnoviť činnosť 16 elektrární na fosílne palivá a predĺžiť povolenie na prevádzku pre ďalších 11 v obavách z ďalšieho obmedzenia dodávok zemného plynu z Ruska.

„Skutočnosť, že pre brutálny útok Ruska na Ukrajinu teraz musíme dočasne použiť niektoré elektrárne, ktoré sme už vyradili z prevádzky, je trpká. Ale je to len na veľmi krátky čas,“ poznamenal Scholz.

Zdôraznil, že Nemecko je naďalej odhodlané zredukovať emisie skleníkových plynov na nulu už do roku 2045. To je najskôr zo všetkých veľkých priemyselných krajín.

„Chceme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme bojovali proti klimatickej kríze,“ povedal nemecký kancelár.

Ekológovia však tvrdia, že vláda by mohla urobiť omnoho viac, vrátane zavedenia všeobecného rýchlostného limitu na cestách a obmedzenia vnútroštátnych letov, čím by sa ušetrilo palivo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet