Na hlavný obsah

U Trumpa sa našli utajované dokumenty, je podozrivý z porušenia zákona o špionáži

Z jeho domu odniesli asi 20 škatúľ s predmetmi.

U Trumpa sa našli utajované dokumenty, je podozrivý z porušenia zákona o špionáži
Americký exprezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) v pondelok (8. 9.) v sídle exprezidenta Donalda Trumpa zaistili dokumenty s rôznymi stupňami utajenia a o povolenie na prehliadku žiadali aj kvôli podozreniu na porušenie zákona o špionáži. S odvolaním sa na oficiálne záznamy spojené s bezprecedentným zásahom o tom v piatok informujú americké médiá.

Denník The Wall Street Journal (WSJ), ktorý sa dostal k záznamom medzi prvými, napísal, že vyšetrovatelia si z Trupovho floridského bydliska odniesli 11 súborov dokumentov podliehajúcich utajeniu. Niektoré zo zhabaných dokumentov boli údajne označené ako prísne tajné, čo by znamenalo, že boli určené na uchovávanie len v špeciálnych vládnych priestoroch.

Správy nadväzujú na predchádzajúce informácie americkej tlače o tom, aké materiály v Trumpovej rezidencii federálni vyšetrovatelia hľadali. Podľa informácií denníka The Washington Post sa agenti FBI na miesto vydali aj kvôli dokumentom týkajúcim sa jadrových zbraní. 

Denníku The New York Times zase nemenovaný informovaný zdroj povedal, že panovali obavy ohľadom výskytu záznamov súvisiacich s takzvanými programami so zvláštnym prístupom. To je označenie, ktoré je spravidla vyhradené pre „extrémne citlivé operácie“ Spojených štátov v zahraničí.

Nové informácie vychádzajú z povolenia na domovú prehliadku, ktoré minulý piatok (5. 8.) vydal federálny sudca, a zo stručného zoznamu zhabaných vecí, ktorého kópiu Trumpovi právnici dostali po zásahu. V povolení na prehliadku sa podľa médií hovorí o troch zákonoch, ktorých možným porušením FBI zdôvodnil žiadosť. Okrem zákona proti špionáži z roku 1917 je to norma zakazujúca manipuláciu s dokumentmi v snahe mariť vyšetrovanie a zákon o nepovolenom odstraňovaní vládnych materiálov, píše NYT.

Zoznam zhabaných predmetov, do ktorého nahliadli reportéri WSJ, podľa denníku neobsahuje veľa podrobností k nájdeným dokumentom. Jeden súbor je v ňom napríklad označený ako „rôzne“ utajované a prísne tajné dokumenty. Na prísne tajné dokumenty údajne odkazovali ešte ďalšie štyri body zoznamu.

Prehliadka trvala niekoľko hodín

Agenti FBI podľa informácií WSJ z exprezidentovho rezortu Mar-a-Lago odniesli asi 20 škatúľ s predmetmi. Americké médiá už skôr informovali, že pondelková domová prehliadka, ktorú odsúhlasil federálny sudca, trvala niekoľko hodín a týkala sa tiež Trumpovej pracovne v areáli pri meste West Palm Beach.

Trump a jeho právnici po pondelkovej domovej prehliadke odmietali akékoľvek pochybenie a zásah bez dôkazov vykresľovali ako politicky motivovaný. Novo prichádzajú s argumentom, že Trump pred odchodom z funkcie využil svoje právomoci a dané dokumenty vyňal z utajeného režimu. „Po prvé, všetko to bolo odtajnené,“ uviedol exprezident v piatkovom vyhlásení bez toho, aby poskytol akékoľvek podrobnosti.

Médiá podotýkajú, že hlava štátu môže takýto krok urobiť, avšak na jej právomoci sa vzťahujú isté limity a pravidlá. Za nepovolené odstránenie či prechovávanie tajných dokumentov hrozí v USA až päťročné väzenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet