Na hlavný obsah

Asistentov učiteľov bude financovať štát. Tých je však podľa odborníka málo

Od septembra ich bude v školách vyše 6 700.

Asistentov učiteľov bude financovať štát. Tých je však podľa odborníka málo
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Štát bude povinný financovať asistentov učiteľov pre žiakov so špeciálnymi potrebami. Riaditeľ o nich nebude musieť žiadať – to je legislatívny návrh, s ktorým prichádza ministerstvo školstva.

Nárokovateľnú pomoc majú dostať všetky školy od materských po stredné od roku 2026. Čo sa stane s návrhom po avizovanom odchode ministrov z SaS, nedokáže predvídať nikto.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Ottová.

Požiadavky škôl sa splnia na polovicu

Asistenti učiteľov sú dlhoročným problémom. Chýbajú v bežných i v špeciálnych školách. Mali by pomáhať žiakom so špeciálnymi potrebami, lenže školy na nich nemajú dosť peňazí, a tak chýbajú.

Od septembra tak príde do škôl ako 3 200 asistentov, ktorých zaplatí štát, ďalších takmer 3 000 z prostriedkov zo štrukturálnych fondov a 600 z Plánu obnovy.

V školách ich bude vyše 6 700 a treba ich takmer 12 800. Tak ako doteraz, požiadavky škôl sa uspokoja zhruba na polovicu.

Zmena vo formulácii zákona

Podľa návrhu ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), ak by bol návrh úspešný, v roku 2026 by malo byť v školách bežných i špeciálnych 18 000 asistentov.

„Štát bude asistentov financovať povinne, čo znamená, že v zákone meníme formuláciu „môže prideliť asistenta učiteľa, ktorý pomáha žiakom prekonávať prekážky“ na „pridelí asistenta“,“ vysvetľuje Gröhling.

Takže by všetci žiaci, ktorí potrebujú pomoc ju aj mali dostať.

„Druhá zásadná vec je, že sa asistenti budú prideľovať automaticky a nie na žiaka, ale na triedu, v ktorej sa vzdeláva. Riaditeľ nebude musieť žiadať, asistenta dostane automaticky,“ dodáva Gröhling.

Tiež by riaditelia mali dostať aj logopédov či psychológov.

„O 12 000 chce (minister Gröhling) navýšiť (asistentov učiteľov), dnes je ich 6 700. Od októbra ich chcú navyše 600. Neviem, kde ich zoženú uprostred školského roka a kto ich bude hľadať,“ hovorí Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov.

„Máme analýzy, ktoré hovoria, že ich (asistentov učiteľov) bude chýbať 8 600 už v roku 2025, tak ako chcú odrazu o rok neskôr nájsť 12 000 asistentov, a to nehovoríme o učiteľoch,“ avizuje Križo.

Obsahovo sa zmena pripravila veľmi dobre, stále ale nie je v zákone. Tiež nie je finančne krytá a s veľkou pravdepodobnosťou súčasný minister za ňu neprevezme zodpovednosť, myslí si Križo.

Upozorňuje tiež, že asistenti sa zamestnávajú na dobu určitú a to atraktivitu povolania rozhodne nezvyšuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál