Na hlavný obsah

Berlín nechce vystavovať tanky, ktoré zničili Ukrajinci

Zožal za to kritiku od ukrajinského veľvyslanca.

Berlín nechce vystavovať tanky, ktoré zničili Ukrajinci
Výstava zničenej ruskej vojenskej techniky v Prahe. Foto: ČTK/Fotobanka ČTK/Libor Sojka

Úrady v Berlíne nechcú, aby sa pred veľvyslanectvom Ruska vystavovala ruská vojenská technika, ktorú zneškodnila ukrajinská armáda. Postoj berlínskych úradov kritizuje ukrajinský veľvyslanec v Nemecku. Táto výstava sa skončila pred niekoľkými dňami v Prahe, kde ju pre veľký záujem verejnosti predĺžili.

Tanky, ktoré Ukrajinci zneškodnili počas vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, plánovali na triede Unter den Linden vystaviť majitelia súkromného múzea venovaného moderným nemeckým dejinám. Chceli, aby si ľudia symboly ruskej útočnej vojny mohli pozrieť po Varšave a Prahe aj v Berlíne.

Koncom júla podali žiadosť na úrad mestskej časti Berlín-Mitte. Úradníci ju však zamietli s tým, že v tanku, ktorý chceli postaviť pred ruskú ambasádu, pravdepodobne zomreli ľudia, a vystavovať ho preto nie je vhodné. Okrem toho vystavovať techniku zničenú v pokračujúcej vojne sa dotýka zahraničnopolitických záujmov Nemecka, uviedol úrad.

„Jasne. Keď sa Putin dozvie, že v Berlíne stoja v uliciach tanky, napochoduje okamžite cez Poľsko do Berlína,“ poznamenal ironicky Wieland Giebel, ktorý je jedným z iniciátorov výstavy. V denníku Berliner Zeitung dodal, že jedine „vďaka fyzickej prítomnosti týchto strojov sa dá vidieť, aké násilnosti môžu spôsobovať“.

Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andryj Melnyk vo štvrtok (4. 8.) v rozhovore s denníkom Tagesspiegel odôvodnenie berlínskych úradov označil za prázdne.

„Zničená ruská vojenská technika, ktorú by vystavili v srdci Berlína, mala ľuďom v Nemecku zblízka sprostredkovať, aká je vojna brutálna a zničujúca,“ povedal veľvyslanec, ktorý už v minulosti otvorene kritizoval nemeckých predstaviteľov pre ich prístup k ruskej agresii.

Melnyk vo svojej funkcii však čoskoro skončí, pred časom ho z nej odvolal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet