Na hlavný obsah

Biden chce rokovať s Ruskom o novej jadrovej zmluve

Ruské ministerstvo zahraničných vecí na to reagovalo rozpačito.

Biden chce rokovať s Ruskom o novej jadrovej zmluve
Na snímke americký prezident Joe Biden počas príhovoru vo Varšave. Foto: SITA/AP

Spojené štáty chcú začať rokovania s Ruskom o novej zmluve o nešírení jadrových zbraní, uviedol dnes (1. 8.) americký prezident Joe Biden. K účasti na rokovaniach, ktoré „znížia pravdepodobnosť zlého odhadnutia situácie“ vyzval tiež Čínu. V Moskve vyvolal návrh zmiešané reakcie, informovala agentúra Reuters.

Biden k téme jadrových zbraní hovoril pri príležitosti začiatku konferencie štátov, ktoré podpísali zmluvu o nešírení jadrových zbraní (NPT) z roku 1970. „Môj úrad má záujem bezodkladne dohodnúť rámec novej dohody o obmedzení zbraní, ktorá nahradí Nový START. Ten vyprší v roku 2026,“ uviedol Biden.

„Mysleli to vyhlásenie vážne, alebo sa niekto nabúral do internetovej stránky Bieleho domu?“, komentoval to podľa agentúry Reuters zdroj z ruského ministerstva zahraničia. „Ak je to naozaj vážny zámer, s kým presne o tom plánujú rokovať?“, dodal.

Dohodu Nový ŠTART Moskva a Washington predĺžili tento rok vo februári. Zmluvu pôvodne podpísali v Prahe v roku 2009. Obmedzuje počet nasadených jadrových hlavíc i zariadení, ktoré ich môžu odpáliť.

Doteraz sme mali šťastie

Na dnešnom otvorení konferencie 191 signatárov NPT v New Yorku uviedol generálny tajomník OSN António Guterres, že ľudstvo môže byť len jedno „nedorozumenie alebo chybu úsudku od jadrového vyhladenia“. „Doteraz sme mali výnimočné šťastie. Ale šťastie nie je stratégiou ani štítom pre zabránenie jadrovému konfliktu,“ upozornil Guterres.

Desiata konferencia NPT je podľa generálneho tajomníka príležitosťou zmluvu posilniť a upraviť ju vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete. „Odstránenie jadrových zbraní zaručí, že nikdy nebudú použité,“ povedal Guterres.

Ruský prezident Vladimir Putin účastníkom konferencie v posolstve napísal, že jadrová vojna „nikdy nemôžeme rozpútať“, keďže v nej „nie sú víťazi“. Uviedol tiež, že Rusko ako zmluvná strana „dôsledne dodržiava literu a ducha“ NPT, citovala agentúra TASS z Kremľa vydaného vyhlásenia.

V deň začatia konferencie prehovoril aj japonský premiér Fumio Kišida, ktorý vyzval všetky jadrové mocnosti na „zodpovednosť“ pri plnení dohôd o nešírení zbraní. Očakáva sa aj prejav amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena a jeho nemeckého náprotivku Annaleny Baerbockovej.

Konferencia potrvá až do 26. augusta. Jej cieľom je spoločná dohoda štátov, ktoré sa zhodnú na ďalšom postupe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet