Na hlavný obsah

Ceny nehnuteľností na bývanie sú najvyššie od roku 2010

Štvrtinový medziročný rast cien nových nehnuteľností prekročil prvýkrát úroveň 20 percent.

Ceny nehnuteľností na bývanie sú najvyššie od roku 2010
Ilustračná snímka projektu nehnuteľnosti. Foto: Unsplash

Realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie počas druhého štvrťroka 2022 boli o 16,6 % vyššie ako v rovnakom období pred rokom. Bolo to najviac v histórii zisťovania od roku 2010. Ceny, za ktoré sa nehnuteľnosti skutočne aj predali, tak naďalej zvyšovali dynamiku rastu. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ SR).

Graf medziročných zmien realizačných cien nehnuteľností na bývanie na Slovensku.
Graf medziročných zmien realizačných cien nehnuteľností na bývanie na Slovensku. Foto: ŠÚ SR

Aktuálny vývoj bol dôsledkom najmä rekordného štvrtinového medziročného rastu realizačných cien nových nehnuteľností. Ich rast prekročil úroveň 20 % prvýkrát. Existujúcim nehnuteľnostiam stúpli ceny miernejšie, v priemere o necelých 13 %.

V dlhodobom porovnaní boli aktuálne realizačné ceny nehnuteľností vyššie ako v priemere počas roka 2010 o 81,5 %. Výraznejší rast sa prejavil u existujúcich nehnuteľností, pričom ich ceny v dlhodobom horizonte boli vyššie až o 91 %. Predajné ceny nových nehnuteľností v priebehu jedenástich rokov narástli o 63 %.

Ceny nehnuteľností narástli vo všetkých krajoch

Medziročné zvýšenie cien všetkých nehnuteľností bez rozdielu na vek sa prejavilo vo všetkých ôsmich krajoch SR, situácia sa však významne líšila.

Najvýraznejšie, v priemere za celý trh o viac než 20 %, stúpli realizačné ceny v troch krajoch. A to v Banskobystrickom, Košickom a v Trnavskom kraji.

Ceny ťahali nahor najmä dynamicky rastúce ceny novostavieb. V Košickom kraji to však bolo naopak. Existujúce nehnuteľnosti sa tam predávali drahšie o viac ako 28 %, novostavbám sa ceny medziročne zvýšili o necelých 16 %.

Graf zmien realizačných cien nehnuteľností na bývanie v krajoch za druhý štvrťrok 2022.Foto: ŠÚ SR

Len minimálne za rok stúpli ceny nehnuteľností v Nitrianskom kraji (o menej ako 3 %) a v Žilinskom kraji (o necelých 10 %).

Zaujímavosťou podľa ŠÚ SR je, že až v troch krajoch sa prejavil opačný trend ako na celoslovenskej úrovni. Rast cien ťahali najmä prudšie rasty pri už existujúcich nehnuteľnostiach ako pri novostavbách.

Okrem Košického kraja to platilo tiež v Žilinskom a Trenčianskom kraji. Medziročný rast cien existujúcich nehnuteľností na bývanie v týchto krajoch mal približne trojnásobne vyššie tempo ako rast cien novostavieb.

Na väčšine územia Slovenska sa však počas druhého štvrťroka prudšie zvyšovali najmä ceny novostavieb. V Banskobystrickom kraji to bolo až o takmer 42 % a vysoké rasty boli aj v Prešovskom kraji (+26 %) a tradične v Bratislavskom kraji (+24,9 %). Ten stojí na prvom mieste v počte novostavieb bytov medzi krajmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika