Na hlavný obsah

Ceny nehnuteľností na bývanie medziročne stúpli o tretinu

Situácia sa však začína meniť.

Ceny nehnuteľností na bývanie medziročne stúpli o tretinu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ceny nehnuteľností na bývanie medziročne stúpli o tretinu. Šialené tempo zdražovania bytov a domov spôsobili lacné hypotéky a zvyšovanie miezd. Ľudia si investície mohli dovoliť.

Po vyše dvoch rokoch pandémie sa situácia začína meniť. Hoci na realitnom trhu je stále väčší dopyt ako ponuka, odborníci predpovedajú, že mierne spomalenie rastu cien bude pokračovať.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Rast ponukových cien nehnuteľností na bývanie v druhom štvrťroku mierne spomalil. Ceny narástli o 6,4 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom.

Medziročný rast predstavuje vyše 25 percent. Najrýchlejší rast je v Žilinskom, Banskobystrickom a Trnavskom kraji. Drahšie kraje, ako Bratislavký a Košický rastú pomalším tempom, konštatuje analytik Národnej banky Slovenska (NBS) Roman Vrbovský a zároveň vysvetľuje, čo je príčinou.

„Teraz ešte do určitej miery dobieha to predchádzajúce obdobie, kedy boli úrokové sadzby veľmi nízke. Zároveň sme tu predtým mali veľmi dlhé obdobie, kedy výrazne rástli mzdy a nastala akumulácia prostriedkov,“ hovorí Vrbovský.

Dopyt je stále vyšší ako ponuka

Na realitnom trhu je stále vyšší dopyt ako ponuka. „Pretrvávajúci záujem o byty sa prejavil aj na prírastku nových úverov, ktoré sú určené na bývanie. A to aj napriek tomu, že úrokové sadzby pri nových hypotékach boli vyššie ako v úvode roka. Kým v úvode roka 2022 boli úroky nižšie ako jedno percento, tak v júni už prekročili hodnotu dvoch percent,“ dopĺňa analytička Wooden company Eva Sadovská.

Odborníci sa zhodujú, že v ďalších mesiacoch by sa mohol rast cien domov a bytov ďalej mierne spomaliť. Marián Búlik z OVB hovorí, že situácia bude iná pri starých bytoch a iná pri nových.

„Staršie byty by v niektorých prípadoch či lokalitách mohli prestať cenovo rásť, prípadne sem-tam možno uvidíme aj zníženie ceny, ak bude chcieť majiteľ predať byt rýchlejšie. Pri nových bytoch nič podobné neočakávame, keďže ceny materiálov a práce stále rastú.“

V máji a najmä júni tohto roka zaevidovali analytici NBS významne zvýšené množstvo inzerátov, ktoré sa v ponuka nachádzali už v predchádzajúcich mesiacoch. Vývoj však bude podľa nich nutné naďalej pozorne sledovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál