Na hlavný obsah

Ceny poľnohospodárskych komodít klesajú. K zlacňovaniu potravín však nepríde

Dôvodom je zdražovanie energií či neistá situácia.

Ceny poľnohospodárskych komodít klesajú. K zlacňovaniu potravín však nepríde
Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Ceny základných poľnohospodárskych komodít, ako je napríklad pšenica, na trhu klesajú. Konečné sumy potravín to však pravdepodobne nezasiahne.

Výrobcov totiž aj naďalej trápia vysoké náklady za energie či palivá. Potravinári sa preto obávajú, že súčasná vlna inflácie sa tak skoro nezníži. Ceny potravín sa podľa odborníčky predvídajú len ťažko.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Súčasné ceny poľnohospodárskych komodít ovplyvňujú viaceré faktory. Napätý trh si na moment vydýchol, keď z ukrajinského prístavu vyplávala prvá loď s obilím.

Ukrajinské obilie, ktoré stlačilo ceny nadol, prišlo aj do Európy. Podľa Mariana Uhríka, predsedu predstavenstva Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností, však výrobcovia stále čelia vysokým vstupným nákladom.

Lacné mäso bude minulosťou

Predseda Slovenského zväzu olejninárov Jozef Rebro si myslí, že situácia s cenami potravín sa upokojí až v momente, keď vysoké ceny nedovolia spotrebiteľom nakupovať v takom množstve ako doteraz. Prípadnému zníženému dopytu sa výrobcovia budú musieť prispôsobiť. Dopĺňa však, že k zlacňovaniu v tomto roku nedôjde.

Podľa analytičky inštitútu INESS Moniky Budzák sa ďalší vývoj cien predvída len ťažko. „V súčasnosti vidíme, že aj nová dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou pomohla k distribúcii obilia. Na druhej strane ju považujeme za veľmi krehkú. Tým, že sa situácia v súvislosti s konfliktom vyvíja dynamicky, nevieme predpovedať najbližšiu budúcnosť.“

Odborníci ale predpokladajú, že súčasné ceny uvidia ľudia na pultoch obchodov ešte dlho. Obávajú sa tiež, že napríklad lacné bravčové mäso, ktoré sa na Slovensko dováža napríklad z Nemecka či Holandska, sa pre vysoké náklady na výrobu či kŕmne zmesi, môže stať minulosťou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika