Na hlavný obsah

Čo robiť po uštipnutí hmyzom?

Odborníci radia v prvom rade zachovať pokoj.

Čo robiť po uštipnutí hmyzom?
Ilustračná snímka - osa. Foto: TASR

Čo robiť, keď človeka poštípe osa, včela alebo ovad? Dôležité je nepodľahnúť panike. Ranu si treba chladiť, prípadne si dať lieky na alergiu a vyhľadať odbornú pomoc. Horskí záchranári riešili podobné situácie aj v prírode a niektorých turistov museli odvážať vrtuľníkom do nemocnice.

Horská záchranná služba každoročne vyráža k turistom, ktorých poštípal hmyz. Nedávno napríklad zasahovali v Slovenskom raji neďaleko Bieleho potoka.

„Išlo o muža vo veku 37 rokov, po podaní adrenalínu a liečiv sa jeho stav stabilizoval a následne ho vrtuľníkom previezli do nemocnice. Pri uštipnutí hmyzom, keď človek pociťuje, že nejaká alergická reakcia nastupuje, tak treba ostať v pokoji a volať horskú záchrannú službu,“ uviedol Tomáš Katriňák, horský záchranár v Slovenskom raji.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak sa dá, treba si všimnúť, aký hmyz človeka poštípal. Komáre a ovady väčšinou spôsobujú reakciu v mieste vpichu. Včely a osy môžu narobiť väčšie problémy.

„Väčšinou to nejde tak, že človek rovno odpadne. Väčšinou sa tým ľuďom najprv ťažšie dýcha, majú opuchnuté sliznice, privreté oči, viac slzia, môžu viac sliniť. Skôr by som upozornila na rozpoznanie skorších príznakov, no a, samozrejme, mali by sme vedieť podávať prvú pomoc.“ vysvetlila Katarína Hricová, primárka urgentného príjmu Nemocnice Agel Košice-Šaca.

Najväčší pozor si musia dávať alergici. Po prípadnom bodnutí by mali čo najskôr užiť lieky, prípadne vyhľadať lekára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko