Na hlavný obsah

Dve americké vojnové lode preplávali Taiwanským prielivom

Malo ísť o rutinný manéver.

Dve americké vojnové lode preplávali Taiwanským prielivom
Ilustračná snímka - žena drží taiwanské vlajky. Foto: TASR/AP

Dve americké vojnové lode preplávali medzinárodnými vodami Taiwanského prielivu. Stalo sa tak prvýkrát od rozsiahleho vojenského cvičenia, ktoré Čína usporiadala po návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane.

Washington už skôr oznámil, že oblasťou preplávajú jeho lode či preletia jeho lietadlá, uviedla v nedeľu (28. 8.) agentúra AFP. Peking oznámil, že je pripravený zareagovať na akúkoľvek provokáciu a taiwanské ministerstvo obrany neskôr podľa agentúry Reuters informovalo, že v blízkosti ostrova zaznamenalo 23 čínskych lietadiel a osem čínskych lodí.

Siedma flotila amerického námorníctva v nedeľu oznámila, že dva jej krížniky „preplávali koridorom v prielive, ktorý sa nachádza mimo výsostných vôd pobrežných štátov“. Manéver podľa americkej armády dokazuje zapojenie Spojených štátov „v prospech slobodného a otvoreného indopacifického regiónu“. Námorníctvo označilo pohyb lodí za „rutinný manéver“.

Išlo o plánovaný manéver

„Bolo to plánované dlho dopredu,“ okomentoval manéver neskôr hovorca americkej rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Preplávanie dvoch amerických vojnových lodí Taiwanským prielivom je v súlade s tým, že USA uznávajú politiku „jednej Číny“, a tiež so snahou o slobodný a otvorený indopacifický región, dodal tento predstaviteľ Bieleho domu.

Čínska armáda uviedla, že pohyb amerických lodí sleduje. Dodala, že jej jednotky sú vo vysokom stupni pohotovosti a sú pripravené reagovať na akúkoľvek provokáciu.

Taiwan neskôr informoval o manévroch čínskych lietadiel a lodí v blízkosti ostrova. Sedem čínskych lietadiel podľa neho preletelo cez strednú líniu Taiwanského prielivu, ktorá sa považovuje za neformálnu hranicu deliacu obe strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet