Na hlavný obsah

Francúzsko čelí ďalšiemu veľkému požiaru, rýchlo sa šíri pri meste Bordeaux

Oheň pravdepodobne niekto založil úmyselne.

Francúzsko čelí ďalšiemu veľkému požiaru, rýchlo sa šíri pri meste Bordeaux
Na snímke požiar pri meste Bordeaux. Foto: ČTK

Lesný požiar pri francúzskom Bordeaux, ktorý sa rozhorel v utorok (9. 8.) popoludní, už pohltil 6 800 hektárov vegetácie a naďalej sa rozširuje.

S plameňmi bojuje 1 100 hasičov, oheň ale stále ešte nemajú pod kontrolou. Na juhozápad Francúzska mieria preto ďalšie posily, vrátane pomoci zo zahraničia.

Do departementu Gironde vo štvrtok (11. 8.) krátko predpoludním dorazili premiérka Élisabeth Borneová a minister vnútra Gérald Darmanin, uviedli agentúra AFP a stanica BFM TV.

Prezident Emmanuel Macron oznámil na twitteri, že do Francúzska posielajú hasičov a techniku Nemecko, Grécko, Poľsko, Rumunsko a Rakúsko.

Paríž požiadal o podporu v rámci európskeho mechanizmu. Po celej zemi podľa Macrona s ohňom aktuálne bojuje „10 000 hrdinov“.

Poľsko do Francúzska posiela 146 hasičov a 49 požiarnych vozidiel, uviedlo podľa agentúry PAP poľské ministerstvo vnútra. Poľskí hasiči idú na desaťdňovú misiu v reakcii na francúzsku žiadosť o medzinárodnú pomoc. Nemecké jednotky už sú na ceste.

Počet evakuovaných stúpa

Borneová sľúbila absolútnu podporu vlády v boji s ohňom aj pri obnove spálenej krajiny. Minister apeloval na firmy, aby uvoľnili z práce svojich zamestnancov, ktorí sú dobrovoľní hasiči, aby sa mohli zapojiť do bojov s plameňmi.

Dobrovoľných hasičov sú desaťtisíce a v tomto boji sú naozaj potrební, uviedol Alexandre Jouassard z ministerstva vnútra vo vysielaní BFM TV.

Spia dve až tri hodiny priamo na mieste zásahu a potom idú opäť do akcie. Ak je to potrebné, využijú na oddych napríklad neďaleké telocvične, dodal.

Od stredy (10. 8.) vzrástol tiež počet evakuovaných na 10 000 ľudí. Uzavretá je naďalej diaľnica A63 medzi Bayonne a Bordeaux v oboch smeroch, dym z požiaru tam znižuje viditeľnosť.

Hasičov podľa ich veliteľov čakajú ťažké dni, o ohni hovorí ako o „príšere“. Požiar takého rozsahu, ktorý by sa šíril tak rýchlo, väčšina z nich nezažila, uviedol ich hovorca.

Darmanin v stredu večer naznačil, že oheň pravdepodobne niekto založil úmyselne.

Požiar v Maine-et-Loire na severe Francúzska sa hasičom už podarilo dostať pod kontrolu, ale stovky ich zostávajú na mieste, dohášajú a strážia oblasť.

Vo Francúzsku by najmenej do soboty (13. 8.) mali panovať vysoké teploty až 39 stupňov Celzia a nárazový vietor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet