Na hlavný obsah

Kancelária belgického premiéra zrejme bola terčom hackerského útoku

Všetky počítače policajných agentov v krajine museli resetovať.

Kancelária belgického premiéra zrejme bola terčom hackerského útoku
Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Belgická federálna prokuratúra začala súdne vyšetrovanie možného napadnutia počítačových serverov kancelárie predsedu federálnej vlády Alexandra De Crooa. Informovala v utorok (24. 8.) tlačová agentúra Belga.

Kancelária pomáha premiérovi pri výkone jeho funkcie a počítače, ktoré používa, preto obsahujú množstvo citlivých informácií, uviedla Belga.

Federálna prokuratúra pre belgické médiá spresnila, že vyšetrovanie tejto kauzy sa ešte len začalo.

Útoky alebo pokusy o vniknutie do počítačového systému premiérovej kancelárie zistili začiatkom augusta a podľa denníka Het Nieuwsblad sa predpokladá, že ich vykonali zo zahraničia.

Kancelária predsedu vlády pre médiá potvrdila „podozrivé aktivity“ spozorované na počítačových systémoch, ktoré prevádzkuje.

„Príslušné orgány prijali dodatočné preventívne opatrenia, aby vylúčili akékoľvek ďalšie bezpečnostné riziko. Kontext tohto incidentu musí určiť súdne vyšetrovanie,“ uvádza sa vo vyhlásení kancelárie predsedu vlády.

Služby premiérovej kancelárie a teda aj komunikáciu cez jej počítačové servery využíva aj miestna či federálna polícia.

„Všetky počítače všetkých policajných agentov v krajine museli resetovať. Každý policajt si musel vyžiadať nové heslo a dokonca ani ešte ani teraz nemôžu všetci policajti a vyšetrovatelia používať svoje počítače tak, ako by si želali,“ citoval denník Het Nieuwsblad nemenované policajné zdroje.

Technickým vyšetrovaním prípadných hackerských útokov na kanceláriu predsedu vlády poverili odborníkov z Centra pre kybernetickú bezpečnosť Belgicka (CCB).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet