Na hlavný obsah

Matovič už nebude presviedčať SaS, aby zotrvala vo vláde

Koaliční partneri budú opäť rokovať v sobotu.

minister financií Igor Matovič (OĽANO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS)
Na snímke minister financií Igor Matovič (OĽANO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).Foto: TASR/koláž RTVS

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) už nebude presviedčať stranu SaS, aby zotrvala vo vláde. Líder hnutia OĽANO to uviedol na sociálnej sieti. Koaliční partneri budú opäť diskutovať v sobotu (20. 8.).

Namiesto rokovania za zatvorenými dverami, koaličná prestrelka pokračuje na sociálnych sieťach. Matovič opäť kritizoval SaS za jej postoj pri prijímaní rodinného balíčka. Strana Za ľudí chce požiadať ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), aby z vlády odišiel až po zime.

„Žiadne osobné spory a animozity medzi koaličnými partnermi neospravedlňujú rozbíjanie vlády v najhoršom krízovom období a zbabelé utekanie pred problémami, ktoré Slovensko a celú Európu čakajú,“ uviedla ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Sulík na návrh Remišovej nereagoval. Presviedčať SaS, aby zotrvala v koalícii, už Matovič nebude. „Držím palce každému, kto sa bude nasledovné dva týždne ešte snažiť zabrániť SaS v dokonaní diela. Ja na to silu po 11 rokoch skúseností nemám,“ napísal na facebooku.

Kým si časť lídrov na sociálnej sieti odkazuje, predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) už otvorene hovorí o predčasných voľbách. Menšinová vláda podľa neho nemôže fungovať. Politológ upozorňuje, že nájsť 90 poslancov, ktorí vyslovia nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽANO) bude náročné.

Kľúčovú úlohu v celej koaličnej kríze môže zohrať aj prezidentka Zuzana Čaputová. Demisiu ministrov z SaS totiž nemusí prijať. V minulosti tak napríklad spravil Andrej Kiska, keď zabránil odchodu Miroslava Lajčáka z rezortu zahraničných vecí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko