Na hlavný obsah

Ukrajinské mestá opäť čelili ostreľovaniu, v Chersone sa zatýkalo

Na Charkov dopadlo päť ruských rakiet.

Ukrajinské mestá opäť čelili ostreľovaniu, v Chersone sa zatýkalo
Ukrajinský raketomet strieľa na pozície ruskej armády v Charkovskej oblasti 2. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Na ukrajinský Charkov v noci na piatok (12. 8.) dopadlo päť ruských rakiet, napísal na sociálnej sieti telegram charkovský starosta Ihor Terechov. Ostreľovaniu z ruských raketometov Uragan čelili podľa oblastnej prokuratúry čelili aj okolité obce. V Baranivke prišla o život 50-ročná žena. V obci Zoločiv sa zranil 13-ročný chlapec a 38-ročná starenka, napísal na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

Ruské ostreľovanie Kramatorsku na východe Ukrajiny si vyžiadalo dvoch mŕtvych, a 13 zranených civilistov a dve desiatky poškodených budov, uviedla miestna radnica. Po ruskom ostreľovaní Záporožia na juhu krajiny sa zatiaľ vie o jednej zranenej žene, napísala agentúra Unian s odvolaním sa na oblastnú správu.

Nepokojnú noc zažil aj Cherson na juhu Ukrajiny, kde sa v noci zatýkalo a prebiehali domové prehliadky. Oznámil zástupca šéfa miestnej správy Jurij Sobolevskyj.

„Noc v Chersonskej oblasti bola nepokojná. Okrem leteckého poplachu a správ o explóziách v oblasti Novej Kachovky sú v samotnom Chersone informácie, že Orkovia (Rusi) opäť vykonali sériu nočných prehliadok a zadržaní. Všetko v najlepších tradíciách 30. rokov v Sovietskom zväze. Desivejší ako zvuk lietadiel je pre ľudí hluk motora vojenského Uralu, nadávky s ruským prízvukom na vlastnom dvore a úvahy, pre koho prišli tentokrát,“ napísal Sobolevskyj.

Ruské sily ostreľovali aj dva okresy v Dnepropetrovskej oblasti. Blízko Nikopola dopadlo 40 rakiet. Traja ľudia vrátane 12-ročného chlapca sa zranili. Informoval o tom šéf oblasti Valentín Rezničenýko.

Ukrajinská armáda naopak ostreľovala Kachovskú vodnú elektráreň v Chersonskej oblasti, napísala ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na Ruskom dosadeného zástupcu šéfa oblastnej správy Kirilla Stremousova. „Došlo k zásahom, ale nie sú kritické. Informácie sa spresňujú,“ povedal Stremousov, ktorého ukrajinské médiá označujú za kolaboranta.

Podľa neho ukrajinské jednotky na ostreľovanie použili americké raketomety HIMARS. O výbuchoch pri vodnej elektrárni pri meste Nova Kachovka informujú aj Ukrajinci na sociálnych sieťach, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet