Na hlavný obsah

Explózie na Kryme oslabili ruskú Čiernomorskú flotilu, tvrdia Briti

Ukrajina hlási boje okolo obce Pisky.

Explózie na Kryme oslabili ruskú Čiernomorskú flotilu, tvrdia Briti
Satelitné snímky ukazujú rozsiahle škody a niekoľko zničených ruských bojových lietadiel na leteckej základni na polostrove Krym - ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP/Planet Labs PBC

Nedávne explózie na leteckej základni Saky na okupovanom polostrove Krym výrazne oslabili schopnosti letectva ruskej Čiernomorskej flotily. K takémuto záveru dochádza vo svojej najnovšej analýze ohľadom ruskej invázie na Ukrajine britské ministerstvo obrany. Ukrajinský generálny štáb ráno hlásil okrem iného pokračujúce boje okolo obce Pisky na východe krajiny.

Ruským vojenským letiskom Saky pri Novofedorivke na Kryme v utorok (9. 8.) otriasla séria explózií. Príčiny explózie nie sú celkom vyjasnené. „Avšak veľké hubovité mraky viditeľné na videu očitých svedkov pochádzali takmer určite z detonácie až štyroch nekrytých skladísk munície,“ píše britský rezort obrany.

Explózie poškodili stíhacie bombardéry

Explózie podľa neho takmer určite zničili alebo vážne poškodili najmenej päť stíhacích bombardérov Su-24 a tri lietadlá Su-30.

„Strata ôsmich bojových lietadiel predstavuje menšiu časť celkovej flotily lietadiel, ktoré má Rusko k dispozícii pre podporu vojny. Avšak (letisko) Saky slúžilo predovšetkým ako základňa pre lietadlá Čiernomorskej flotily ruského námorníctva.“ Upozorňuje ministerstvo, podľa ktorého sú teraz schopnosti námorného letectva tejto flotily značne oslabené.

„Incident pravdepodobne prinúti ruskú armádu k revízii vnímania hrozieb. Krym bol zrejme vnímaný ako bezpečný týlový priestor,“ uzavrel britský rezort svoju analýzu.

Ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej rannej správe o vývoji bojov uviedol, že invázne jednotky zaznamenali čiastočný úspech v útoku v smere na obce Horlivka a Zajceve na východe krajiny.

Luhanská oblasť je takmer úplne pod ruskou kontrolou

Na ďalších miestach podľa neho naopak neuspeli a stiahli sa. „Boje pokračujú pri obci Pisky,“ uviedlo okrem iného velenie ukrajinskej armády.

Agentúra Unian poznamenala, že jedným z najťažších úsekov frontu zostáva okolie Bachmutu. „Nepriateľ útočí z tankov, delostrelecky a letecky,“ píše tlačová agentúra.

Agentúra Reuters už skôr uviedla, že silne opevnené Pisky majú kľúčovú úlohu pri obrane Doneckej oblasti. Donbas sa stal hlavným cieľom Moskvy po tom, ako sa jej na začiatku invázie nepodarilo obsadiť hlavné mesto Kyjev.

Kým Luhanská oblasť je teraz takmer úplne pod ruskou kontrolou, Doneckú oblasť z časti stále ovládajú Ukrajinci. Invázne jednotky podľa ukrajinského generálneho štábu tiež okupujú časti Chersonskej, Charkovskej, Záporožskej a Mykolajivskej oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet