Na hlavný obsah

NASA pripravuje štart rakety pre let na Mesiac

Pôjde o skúšobný let bez posádky.

NASA pripravuje štart rakety pre let na Mesiac
Nosná raketa Artemis amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) s kozmickou loďou Orion. Foto: TASR/AP

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) plánuje v rámci programu Artemis I vyslať vesmírnu loď Orion k Mesiacu. Pôjde o skúšobný let bez posádky, Orion niekoľkokrát obletí Mesiac a pristane v Tichom oceáne.

NASA začala v stredu (17. 8.) presúvať nosnú raketu SLS (Space Launch System) z montážnej haly na vzletovú rampu Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride. Vrcholia tak prípravy na štart misie Artemis I. Informujú o tom stanica BBC a NASA.

Štart naplánovali na 29. augusta. V prípade úspešného štartu by sa Orion po 42-dennom lete mal vrátiť na Zem 10. októbra. V prípade problémov, napríklad nepriazne počasia, sú ďalšie štartovacie okná 2. a 5. septembra.

Po nepilotovanej prvej fáze programu Artemis loď Orion v druhej fáze obletí Mesiac s ľudskou posádkou, v tretej fáze sa astronauti dostanú na stanicu Lunar Gateway na obežnej dráhe Mesiaca a neskôr ľudská posádka znovu zosadne na mesačný povrch. Jej súčasťou by mala byť prvýkrát aj žena.

„Prvý štart s posádkou v rámci Artemis II je v roku 2024. Dúfame, že prvé pristátie na Mesiaci bude v roku 2025,“ pre BBC upresnil administrátor NASA Bill Nelson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet