Na hlavný obsah

Nedostatok krmovín ohrozuje hospodárske zvieratá. Farmári hovoria o redukcii chovu

Tohtoročné sucho ovplyvní aj budúcoročnú úrodu.

Nedostatok krmovín ohrozuje hospodárske zvieratá. Farmári hovoria o redukcii chovu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Sucho výrazne decimuje aj úrodu kukurice. Nízky vzrast a minimum klasov – aj takto vyzerá v tomto období úroda na slovenských poliach. Farmári tak nedokážu zabezpečiť dostatok krmiva pre hospodárske zvieratá. Už teraz predpokladajú, že budú musieť znížiť chovy.

Na poľnohospodárskom družstve v Badíne zasadili kukuricu na konci apríla. V tomto období by mala dosahovať výšku okolo dvoch metrov.

„Dosahuje tak meter, 1,20 metra. Šúľky sa mali už dávno vytvoriť. Keď nebude zrno, tak v hmote na kŕmenie bude zásadným spôsobom chýbať energia. Zvieratá nebudú dostávať potrebnú energiu na zásobovanie vlastného tela, a tým pádom ani na produkciu,“ vysvetlil predseda Poľnohospodárskeho družstva Badín Mojmír Haško.

Na miestnom družstve chovajú 420 kusov hovädzieho dobytka a približne 170 kôz a oviec. Na to, aby ich dokázali uživiť počas celého roka si musia v tomto období urobiť dostatočnú zásobu krmovín a sena. Problém je však celoplošný.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Genetika sa naruší, vypadnú nám určité stavy a počty, ktoré bude ťažké nahrádzať. Vypadne nám produkcia mlieka, čiže bude to mať dosah na spracovateľský priemysel,“ povedal Branislav Horniak, riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Zvolen.

Podľa farmárov bude mať tohtoročné sucho vplyv aj na budúcoročnú úrodu, a tým aj na počty dobytka, kôz či oviec. Situácii môže podľa nich pomôcť jedine viac vody v krajine.

„Rovnako ako o závlahách treba uvažovať o tom, odkiaľ pôjde zdroj vody. Povrchové toky a nádrže asi stačiť nebudú. Mnohé z viac ako 200 nádrží, ktoré majú poľnohospodári, nie sú v dobrom stave, sú zanesené a využívajú sa na iné účely,“ priblížila ekologička Martina Paulíková.

Navrhované opatrenia pre zabezpečenie závlahovej vody v poľnohospodárstve plánuje ministerstvo pôdohospodárstva predložiť na rokovanie vlády v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko