Na hlavný obsah

Nemeckému neonacistovi potvrdili doživotie za vraždu politika

Lübckeho zastrelil na terase jeho domu.

nemecký neonacista Stephan Ernst
Nemecký neonacista Stephan Ernst (vpravo) odsúdený za vraždu hesenského politika Waltera Lübckeho.

Doživotný trest väzenia pre Stephana Ernsta za vraždu hesenského politika Waltera Lübckeho platí, prípad tak právoplatne uzavreli. Vo štvrtok (25. 8.) o tom po zhodnotení verdiktu súdu nižšej inštancie rozhodol Spolkový súdny dvor (BGH), ktorý sa zaoberal dovolaním.

Najvyšší nemecký súd rovnako potvrdil predchádzajúci oslobodzujúci verdikt nad Ernstovým spoluobžalovaným, ktorý sa zodpovedal z napomáhania.

Krajinský súd vo Frankfurte nad Mohanom vlani v januári Ernsta potrestal doživotným väzením za to, že v noci na 2. júna 2019 zastrelil prednostu okresného úradu Lübckeho na terase jeho domu v hesenskom meste Kassel. Ernst, ktorý zastával krajne pravicové postoje, sa k činu priznal.

Doživotie v Nemecku znamená, že odsúdený sa môže z väznice dostať na slobodu najskôr po 15 rokoch. To sa však v tomto prípade dať nebude, keďže frankfurtský súd označil Ernstovu vinu za mimoriadne závažnú a vyhradil si právo následnej ochrannej väzby.

To je preventívne opatrenie, ktoré sa nepovažuje za trest, pretože slúži na ochranu verejnosti pred mimoriadne nebezpečnými zločincami.

Vrah sa pokúšal o dovolanie

Ernst sa v dovolaní neúspešne ohradzoval proti následnej preventívnej väzbe. Agentúra DPA k tomu uviedla, že predčasné prepustenie Ernsta tak síce bude právne možné, ale prakticky takmer vylúčené.

Spolu s Ernstom obžalovali aj jeho priateľa z pravicovej scény Markusa H. Podľa súdu však nebol komplicom, dostal však podmienečný trest v dĺžke jeden a pol roka za nedovolené ozbrojovanie. Aj tento verdikt súdny dvor potvrdil.

Proti minulému roku sa odvolali tak obžalovaní, ako aj prokuratúra. To uvádzalo, že úloha Markusa H. bola väčšia, lebo podľa nich s Ernstom trénoval streľbu a ideologicky ho ovplyvňoval a podporoval, čím k vražde napomohol.

Ernst, ktorý svoje pôvodné priznanie odvolal, potom istý čas tvrdil, že strieľal Markus H. a že výstrel padol nedopatrením, pretože Lübckeho chceli len vystrašiť. Potom však Ernst opäť potvrdil, že to bol on, kto strieľal.

Lübcke, ktorý bol členom nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), verejne podporoval vtedajšiu kancelárku Angelu Merkelovú v jej rozhodnutí z roku 2015 prijať státisíce utečencov. Preto sa stal v krajne pravicovom prostredí nenávidenou osobou. Jeho vražda nemeckú spoločnosť šokovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet