Na hlavný obsah

Od začiatku roka v horách došlo k 30 smrteľným nehodám

Ide o najvyšší počet za posledných 10 rokov.

Od začiatku roka v horách došlo k 30 smrteľným nehodám
Na fotografii Horská záchranná služba. Foto: Facebook/Horská záchranná služba.

Horská záchranná služba (HZS), pri súčasnej návštevnosti hôr vzhľadom na turistickú sezónu, od začiatku januára tohto roka do 11. augusta 2022 zaznamenala už 30 smrteľných nehôd v horách. Tento počet za uvedené obdobie je najvyšší za posledných desať rokov. V pondelok (15. 8.) o tom informoval tlačový odbor kancelárie ministra vnútra SR.

Vysoká návštevnosť slovenských horských oblastí

Množstvo Slovákov sa rozhodlo stráviť dovolenku na Slovensku. Pre lepšiu predstavu – vysokohorským prostredím vo Vysokých Tatrách prešlo v auguste tohto roka počas jedného dňa 23 287 turistov.

Prvenstvo si už tradične udržali Rysy, na ktoré z oboch strán Tatier vystúpilo 1 188 turistov. Nasleduje Kriváň, na ktorý mierilo 566 návštevníkov, najnavštevovanejším miestom bol Hrebienok.

Pri pohľade na preplnené parkoviská niektorí možno očakávali, že padne rekord z roku 2020, kedy v polstoročnej histórii spočítania prešlo za jediný deň vysokohorským prostredím Vysokých Tatier najviac turistov, no nestalo sa tak. Čísla z tohto roku však potvrdzujú, že ľudia hory stále vyhľadávajú.

Takmer polovicu nehôd predstavujú tragické úmrtia po páde z výšky

Horskí záchranári zasahujú v teréne denne. Evidujú alarmujúci počet smrteľných nehôd na horách. Priemerný vek zosnulých osôb v tomto roku je 45,7 roka. Takmer polovicu nehôd predstavujú tragické úmrtia po páde z výšky.

V najväčšom počte, a to v 13-tich prípadoch, zahynuli Slováci. „Apelujeme preto na návštevníkov horských oblastí, aby nepodceňovali podmienky v horách, aby svoju trasu dôkladne plánovali, a aby dodržiavali odporúčania a pokyny HZS. Majte na pamäti, že túra sa nekončí na vrchole, ale až po bezpečnom návrate domov,“ zdôrazňuje šéf HZS Marek Biskupič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko