Na hlavný obsah

Pri havárii autobusu v Chorvátsku zomrelo najmenej 12 ľudí

Ďalšie desiatky utrpeli zranenia.

Záchranné zložky zasahujú na mieste dopravnej nehody.
Záchranné zložky zasahujú na mieste dopravnej nehody.Foto: Jutarnji list/Zeljko Hajdinjak/Cropix

Najmenej 12 ľudí v sobotu (6. 8.) ráno zomrelo pri nehode poľského autobusu na diaľnici A4 niekoľko desiatok kilometrov od Záhrebu. Ďalších 32 cestujúcich utrpelo zranenia, 19 z nich ťažké, informoval chorvátsky minister zdravotníctva Vili Beroš.

Hovorca poľského ministerstva zahraničia Lukasz Jasina v televízii TVN24 potvrdil, že všetky obete sú poľskými občanmi. Podľa poľského premiéra Mateusza Morawieckeho išlo o pútnikov, ktorí cestovali do Medžugoria v Bosne a Hercegovine.

Nehoda sa stala okolo 5.40 h SELČ na diaľnici v smere na Záhreb v úseku medzi mestami Breznički Hum a Komin. Autobus s varšavskou poznávacou značkou zišiel z vozovky. 

Obeťami boli pútnici

Autobusom cestovalo 42 pútnikov, v šoférovaní sa striedali dvaja vodiči. Autobus vyrazil v piatok z Varšavy cez Čenstochovú, cestou nastúpili veriaci z rôznych miest v Poľsku.

Medzi cestujúcimi bolo šesť rádových sestier a traja kňazi, ostatní boli svetskí veriaci. Zájazd organizovala organizácia špecializujúca sa na púte do miest dôležitých pre katolíkov.

Príčiny havárie zatiaľ nie sú známe. Neoficiálne informácie webu denníka Jutarnji list hovoria o tom, že vodič autobusu mohol zaspať za volantom.

Sanitky rozviezli zranených do nemocníc v Záhrebe, Varaždíne a Čakovci. Polícia na mieste usmernila premávku na diaľnici do jedného jazdného pruhu. Médiá pôvodne informovali o jedenástich mŕtvych, dvanásty človek ale neskôr zomrel v nemocnici v Záhrebe.

Kondolenciu rodinám obetí nehody zložil poľský prezident Andrzej Duda i minister zahraničia Zbigniew Rau a predseda Poľskej biskupskej konferencie Stanislaw Gondecki. Do Chorvátska priletel minister zdravotníctva Adam Niedzielski, podľa ktorého zdravotnícke tímy v Chorvátsku posúdia stav pacientov a zistia, či sa niektorí môžu previezť do Poľska.

Obaja vodiči boli „odpočinutí a skúsení“ a autobus bol technicky v poriadku, uviedol podľa agentúry PAP zástupca dopravnej spoločnosti, ktorá ho vypravila. Poľské ministerstvo dopravy potvrdilo, že autobus spĺňal všetky zákonmi požadované náležitosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet