Na hlavný obsah

Prvá pomoc podnikom podporila 55 000 zamestnávateľov, tvrdí Krajniak

Čím menší podnik, tým vyšší priemerný príspevok na pracovné miesto.

Prvá pomoc podnikom podporila 55 000 zamestnávateľov, tvrdí Krajniak
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Dva roky pandémie a vyše dve miliardy eur. Túto sumu vyplatilo ministerstvo práce zamestnávateľom a živnostníkom na udržanie pracovných miest.

Šéf rezortu Milan Krajniak (Sme rodina) hovorí o robustnej a mimoriadne účinnej pomoci. Hoci boli na samom začiatku administratívne ťažkosti, pomoc ako taká bola podľa podnikateľov dobrá.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

Každý tretí človek si vďaka pomoci udržal prácu

Koronakríza otriasla trhom práce. Ľudia sa obávali, že stratia zamestnanie a prídu o príjem. Minister práce Krajniak potvrdil, že Prvou pomocou sa im podarilo udržať približne 770 000 pracovných miest.

„Každý tretí človek počas pandémie si uchoval svoju prácu aj pre to, že sme prispeli finančne prostredníctvom Prvej pomoci. Podporili sme 55 000 zamestnávateľov, vrátane SZČO, ktorí majú nejakých zamestnancov,“ vysvetľuje Krajniak.

A dodal, že ďalších 131 tisíc samostatne zárobkovo činných osôb si mohli čerpať finančný príspevok takpovediac sami na seba.

„V zásade počas celej existencie Prvej pomoci platilo, že čím menší podnik, tým vyšší priemerný príspevok na pracovné miesto. Mikropodniky čerpali nepomerne viac ako veľké podniky,“ hovorí generálny riaditeľ Inštitútu sociálnej politiky Štefan Domonkoš.

Väčšiu časť peňazí teda dostali menšie firmy do 50 zamestnancov. Na jedno pracovné miesto im pripadlo približne 632 eur. Pri veľkých zamestnávateľoch to bolo 239 eur.

„Je nutné poznamenať, že podniky napriek pomoci počas pandémie aj tak museli znášať značný podiel mzdových nákladov na vlastných pleciach,“ nachádza sa v stanovisku generálnej sekretárky Slovenského živnostenského zväzu Miriam Bellušovej.

Pomoc bola funkčná

„Zo začiatku boli nejaké problémy aj nejaká administratívna náročnosť, ale to sa stáva, nakoniec sa to ale rozbehlo. Čo sa týka Prvej pomoci podnikom pre zamestnancov, môže sa to hodnotiť ako funkčné,“ avizuje viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský.

„Jedným z najväčších problémov, ktoré sme mali a ktoré máme aj teraz, nie je o mzdových otázkach, ale v tom, že ľudia v priebehu prerušovaní, stratili dôveru v istotu v gastro sektore, a často odišli,“ vraví prezident Slovenskej asociácie malých, stredných podnikov a živnostníkov Vladimír Sirotka.

Zamestnávatelia predsa len upozornili na problém, a tým je zdražovanie energií či potravín. Aj v tomto prípade by podľa Sirotku privítali finančnú podporu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál