Na hlavný obsah

Reklamná tvorba mu pomohla v kariére režiséra celovečerných filmov

Pred desiatimi rokmi spáchal režisér Tony Scott samovraždu.

Reklamná tvorba mu pomohla v kariére režiséra celovečerných filmov
Britský režisér Tony Scott na premiére svojho filmu Nezastaviteľný vlak. Foto: TASR/AP

Narodil sa 21. júna 1944 v anglickom pobrežnom meste North Shields ako najmladší z troch synov. Prostredný syn Ridley Scott bol neskôr Tonyho filmovým kolegom a ich najstarší brat Frank bol námorníkom.

Kvôli otcovej kariére v britskej armáde sa rodina Scottových veľa sťahovala. Ich matka milovala chodenie do kina a vštepila tým svojim deťom lásku k filmu.

Tony Scott mal talent na umenie a maľovanie. Rok študoval na Leeds College of Art and Design v anglickom Yorkshire, neskôr doštudoval výtvarné umenie na Sunderland Art School (teraz University of Sunderland). V 16 rokoch hral záškoláka v krátkom čiernobielom filme Chlapec a bicykel (Boy and Bicycle, 1965), ktorý režíroval jeho brat Ridley.

Koncom 60. rokov jeho brat Ridley založil Ridley Scott Associates, televíznu komerčnú produkčnú spoločnosť. Tony chcel v tom čase točiť dokumentárne filmy. Ridley ho však prehovoril, aby zostal pracovať pre jeho spoločnosť.

„Tonyho záľubou boli autá. Povedal som mu, nech nejde do BBC, ale nech začne pracovať pre mňa a do roka bude mať Ferrari. A aj ho mal,“ spomínal na svojho brata režisér Ridley Scott na portále The Guardian.

Top Gun režíroval vďaka reklame na auto

Začiatkom 80. rokov malo v Hollywoode vplyv viacero britských režisérov, ktorí svoju kariéru začínali v komercii. Alan Parker (Polnočný Expres, 1978), Hugh Hudson (Ohnivé vozy, 1981) či Adrian Lyne (Flashdance, 1983), všetci vydláždili cestu Tonyho kariére režiséra celovečerných filmov.

Kariéru režiséra celovečerných filmov začal televíznou adaptáciou poviedky Henryho Jamesa. Napriek svojmu vizuálnemu štýlu neurobil film Hlad (The Hunger, 1982), v ktorom si David Bowie a Catherine Deneuve zahrali ako zamilovaní upíri, u kritikov veľký dojem.

Naopak, najväčší úspech mu priniesol film Top Gun, romantický triler o námornom pilotovi vo výcviku, ktorého stvárnil herec Tom Cruise. Ponuku na jeho režírovanie dostal po tom, čo producenti Don Simpson a Jerry Bruckheimer videli televíznu reklamu, v ktorej Scott zobrazoval auto Saab 900 ako preteká so stíhačkou Saab 37 Viggen.

Podľa Scotta mali britskí režiséri problémy s prijatím v Hollywoode. Často ich kritizovali skôr za štýl režírovania, než za obsah filmov, informoval The Guardian. Aj napriek zlým ohlasom sa jeho kariéra režiséra akčných filmov rýchlo rozbehla keď dokončil filmy Policajt z Beverly Hills 2 (1987) a Pomsta (1990).

Režisér Tony Scott s manželkou (vľavo) v rozhovore s hercami Jennifer Anistonovou s Bradom Pittom (vpravo), ktorý hral v Scottovom filme Spy Game.
Režisér Tony Scott s manželkou (vľavo) v rozhovore s hercami Jennifer Anistonovou s Bradom Pittom (vpravo) na premiére filmu Spy Game.Foto: TASR/AP

Usadil sa aj v réžii série mierne komediálnych trilerov, ako sú Karmínový príliv (Crimson Tide, 1995), Fanatik (The Fan, 1996) a Verejný nepriateľ (Enemy of the State, 1998). Všetky sú známe apokalyptickým podtónom a presvedčivými hereckými výkonmi hviezdneho obsadenia (Denzel Washington, Robert De Niro a Will Smith).

Medzi jeho ďalšie známe režijné práce patrí napríklad aj film Spy Game (2001), v ktorom si hlavné postavy zahrali Robert Redford a Brad Pitt. Známym je aj jeho film Muž v ohni (Man on Fire, 2004), v ktorom si hlavnú úlohu zahral Denzel Washington. S hercom Scott spolupracoval viackrát (vo filmoch Karmínový príliv, Únos metra 123, Nezastaviteľný vlak či Déjà Vu).

Pred samovraždou užil antidepresívum a liek na spanie

Režisér zomrel 19. augusta 2012 po tom, ako skočil z mosta The Vincent Thomas Bridge v prístavnej štvrti San Pedro v Los Angeles. Vyšetrovatelia našli odkaz, že plánuje spáchať samovraždu v jeho aute zaparkovanom na moste. Svojej rodine nechal aj list na rozlúčku.

Členovia pobrežnej polície vyťahujú telo Tony Scotta z vody neďaleko mosta The Vincent Thomas Bridge.
Členovia pobrežnej polície vyťahujú telo Tonyho Scotta z vody neďaleko mosta The Vincent Thomas Bridge. Foto: TASR/AP

Podľa svedkov Scott pred skokom z mosta vôbec neváhal a nevyzeral nervózne. Jeho telo našla losangelská pobrežná polícia až 22. augusta 2012.

Pitva preukázala, že mal v krvi stopy antidepresív a lieku na spanie. Nepotvrdila však tvrdenie jeho brata Ridleyho, že dlhé roky bojoval s rakovinou. Lekári žiadny nádor v Scottovom tele nenašli, vtedy o tom informovala agentúra DPA. Jeho vdova to poprela tiež.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet