Na hlavný obsah

Rusko blokuje prístup k liekom, tvrdí ukrajinský minister

Obvinil ruské úrady, že sa dopúšťajú zločinu proti ľudskosti.

Rusko blokuje prístup k liekom, tvrdí ukrajinský minister
Muž leží na posteli na chodbe ukrajinskej nemocnice v Brovaroch. Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško obvinil ruské úrady, že sa dopúšťajú zločinu proti ľudskosti, keď blokujú v okupovaných oblastiach prístup k cenovo dostupným liekom.

Informovala o tom v sobotu (13. 8.) agentúra Associated Press (AP). Ľaško v rozhovore pre AP povedal, že ruské úrady opakovane znemožnili snahy poskytnúť štátom dotované lieky ľuďom v mestách a dedinách, ktoré ruské sily obsadili počas invázie na Ukrajinu.

„Počas celých šiestich mesiacov vojny Rusko (neumožnilo) riadne humanitárne koridory, aby sme mohli poskytnúť naše vlastné lieky pacientom, ktorí ich potrebujú.“ Povedal Ľaško v interview v Kyjeve v piatok (12. 8.) večer.

„Myslíme si, že toto konanie Ruska je úmyselné. Považujeme ho za zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny, ktoré zdokumentujeme a uznajú ich,“ dodal minister.

Vojna na Ukrajine vážne zasiahla aj zdravotníctvo krajiny, ktoré prechádzalo rozsiahlymi reformami z veľkej časti v reakcii na pandémiu koronavírusu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaznamenala do 11. augusta celkovo 445 útokov na nemocnice a ďalšie zdravotnícke objekty na Ukrajine. Tie si priamo vyžiadali 86 životov a 105 zranených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet