Na hlavný obsah

Ruský rocker Ševčuk musí zaplatiť pokutu za diskreditáciu ruskej armády

V príhovore fanúšikom na koncerte spochybnil ciele vojny.

Ruský rocker Ševčuk musí zaplatiť pokutu za diskreditáciu ruskej armády
Frontman ruskej rockovej skupiny DDT Jurij Ševčuk. Foto: ČTK/AP

Frontman ruskej rockovej skupiny DDT Jurij Ševčuk musí zaplatiť 50 000 rubľov (zhruba 800 eur) ako pokutu za diskreditáciu ruskej armády. Rozhodol o tom v utorok (16. 8.) správny súd v Ufe. Informovala o tom ruská služba britskej stanice BBC.

Ševčuk čelil obvineniam z očierňovania armády v súvislosti so svojimi vyjadreniami na májovom koncerte v meste Ufa.

V príhovore k fanúšikom na koncerte Ševčuk, považovaný v Rusku za barda, spochybnil ciele vojny na Ukrajine. Pýtal sa, prečo mladí Rusi a Ukrajinci bojujú a umierajú vo vojne, ktorá pripravuje o životy aj civilistov. Vyhlásil tiež, že „vlasť nie je prezidentov zadok, do ktorého treba neustále liezť a bozkávať ho„. Uviedol, že stelesnením vlasti je babka, ktorá predáva zemiaky na železničnej stanici. „To je vlasť,“ dodal Ševčuk.


Hneď po koncerte prišla do zákulisia koncertnej sály za spevákom polícia, ktorá s ním spísala protokol o priestupku.

Ševčuk sa v utorok (16. 8.) na pojednávaní súdu nezúčastnil. Jeho advokát ešte pred vynesením rozsudku prečítal jeho vyhlásenie, v ktorom spevák vyjadril svoj odmietavý postoj k akýmkoľvek vojnám kdekoľvek vo svete. Zopakoval, že je aj proti 8 rokov trvajúcej vojne v Donbase i proti súčasnej tzv. špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet