Na hlavný obsah

Scholz podpísal v Kanade rozsiahly kontrakt na dodávky skvapalneného plynu a vodíka

Nemecko a Kanada odmietli snahu Ruska rozbiť ich jednotný postoj.

Scholz podpísal v Kanade rozsiahly kontrakt na dodávky skvapalneného plynu a vodíka
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecká centrálna banka očakáva koncom roka po stagnácii rastu ekonomiky nástup recesie.

Tá súvisí s rastom inflácie a zdražovaním plynu a tým aj poklesom Hrubého domáceho produktu počas najmenej dvoch po sebe nasledujúcich kvartáloch. Plyn je v najsilnejšej európskej ekonomike kľúčovým zdrojom energie.

Radikálne zníženie dodávok plynu z Ruska a prudko rastúce ceny energií nútia nemeckú vládu nezvyčajne rýchlo konať.

Aj keď centrálna banka predpovedá na jeseň hrozbu recesie a rast inflácie v Nemecku nad 10 %, Berlín hľadá a aj nachádza alternatívne zdroje.

Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Tibor Macák.

Alternatívna infraštruktúra

Kancelár Olaf Scholz v utorok (23. 8.) podpísal v Kanade rozsiahly kontrakt na dodávky skvapalneného plynu a vodíka.

„Kanada bude zohrávať pri vývoji ekologického vodíka centrálnu úlohu, preto sme radi, že aj v tejto oblasti môžeme rozvíjať našu spoluprácu. Ak totiž budú obnoviteľné zdroje na svete kľúčové pre výrobu energie, Kanada bude jedným z najdôležitejších dodávateľov ekologického vodíka pre priemyselne vyspelé krajiny,“ vysvetľuje Scholz.

Ešte vyhlásil, že Nemecko buduje alternatívnu infraštruktúru pre dodávky plynu expresnou rýchlosťou.

„Teraz budujeme najprv provizórne a následne aj rozsiahle LNG terminály na pobreží,“ hovorí nemecký minister hospodárstva Robert Habeck.

Nemecké spoločnosti už nakúpili a stále nakupujú dostatok plynu v zahraničí pre tieto terminály. Musíme však urýchlené budovať ďalšiu infraštruktúru, aby sme sa stali nezávislí od dodávok z Ruska,“ dodáva Habeck.

Kanadský premiér Justin Trudeau v tejto súvislosti dodáva: „V krátkom čase sme sa ocitli v situácii, keď musíme urobiť všetko pre to, aby sme prispeli ku globálnemu zabezpečeniu dodávok energie zvýšením našich kapacít. Ide aj o vývoz skvapalneného plynu priamo do Európy.“

Kanada a Nemecko spečatili energetické partnerstvo a odmietli snahu Ruska rozbiť ich jednotný postoj pri pomoci Ukrajine. Trudeau i Scholz ho podrobili ostrej kritike vydierania zo strany Moskvy a používanie fosílnych palív ako vojnovú zbraň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál