Na hlavný obsah

Šéf NATO: Mierové sily NATO v Kosove sú pripravené zasiahnuť

Vo štvrtok má Srbsko s Kosovom o napätej situácii rokovať.

Šéf NATO: Mierové sily NATO v Kosove sú pripravené zasiahnuť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vpravo) a srbský prezident Aleksandar Vučič si podávajú ruky počas stretnutia v Bruseli v stredu 17. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Mierové sily NATO v Kosove sú pripravené zasiahnuť, ak bude ohrozená stabilita medzi Srbskom a Kosovom. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg to uviedol v stredu (17. 8.) po rozhovoroch so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom v Bruseli.

Obe strany konfliktu súčasne vyzval na zdržanlivosť a k vyhýbaniu sa násiliu. Informujú o tom agentúry Reuters a DPA.

Na rokovaniach riešili zvýšené napätie medzi Belehradom a Prištinou. Po srbskom lídrovi sa so šéfom Severoatlantickej aliancie stretne v centrále NATO aj kosovský premiér Albin Kurti. Vo štvrtok (18. 8) budú Vučič a Kurti pokračovať v Bruseli v srbsko-kosovskom dialógu, ktorý sprostredkúva Európska únia.

Hoci sa situácia zlepšila, povinnosťou všetkých strán a najmä predstaviteľov z Belehradu a Prištiny je zabrániť opätovnej eskalácii,“ povedal Stoltenberg.

„NATO situáciu v teréne naďalej úzko monitoruje. Naša mierová misia KFOR sa sústreďuje na svoj mandát OSN. Ak by sa ohrozila stabilita, jednotky misie neváhajú zakročiť,“ uviedol Stoltenberg. Podľa neho by podnikli všetky kroky na zaistenie bezpečného prostredia a slobody pohybu v Kosove, a to v miere potrebnej na zníženie napätia.

Vučič uviedol, že vo štvrtok (18. 8) očakáva náročné rozhovory s kosovským premiérom, pretože Belehrad a Priština sa podľa neho nezhodujú takmer v ničom. Zdôraznil však, že nanajvýš dôležité sú mier a stabilita.

„Máme svoju históriu, ktorá nie je bezproblémová ani jednoduchá. Chceme však posilniť ďalšiu spoluprácu a chceme zabrániť akejkoľvek možnosti eskalácie alebo konfliktu,“ citovala Vučiča agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet