Na hlavný obsah

Sucho ovplyvňuje aj produkciu medu, včelári však očakávajú lepšiu sezónu

Posledné roky ich trápil veľký úhyn včiel.

Sucho ovplyvňuje aj produkciu medu, včelári však očakávajú lepšiu sezónu
Na snímke včela medonosná opeľujúca slnečnicu. Foto: TASR

Včelári zažívajú po čase opäť lepšiu sezónu. Na rozdiel od uplynulých dvoch rokov sa úhyny včiel výraznejšie znížili. Medu bude viac aj vďaka priaznivému jarnému počasiu. Letná znáška už taká bohatá nebude.

Asi 7,5 milióna kilogramov medu – takúto znášku očakávajú včelári v tejto sezóne. Z jedného úľa tento rok vytáčajú aj 12 či 15 kilogramov medu. „Úroda tento rok vyzerá byť nadpriemerná. Pomohla tomu bohatá jar, agát takisto nezamrzol,“ hovorí včelár Peter Šedík.

V posledných dvoch sezónach včelárov trápili vysoké úhyny. V roku 2020 aj takzvaný včelí hladomor. Prvé tohtoročné znášky priniesli optimizmus, ktorý však narušilo sucho.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Už na lipových medoch boli výpadky. Slnečnicové medy boli málo výdatné, pretože osiate polia zasiahlo abnormálne sucho,“ povedal predseda Slovenského včelárskeho zväzu Milan Rusnák.

Včelári ešte čakajú na znášku lesných medov, ani tých však pre sucho nebude veľa. Pastva nerastie už ani na lúkach a poliach. Včelám v horúčavách chýba aj voda. Pomôcť im môže prakticky ktokoľvek.

„Veľa zdrojov vody vysychá a včielky používajú vodu na ochladzovanie úľového priestoru. Čiže nejaká miska s vodou a kamienkami určite pomôže,“ vysvetlil Šedík.

Na Slovensku je asi 340 000 včelstiev. Produkcia medu, aj v lepších rokoch, však pokrýva len asi 60 % našej spotreby. Med preto musíme dovážať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko