Na hlavný obsah

Ukrajina a susedné štáty EÚ založili nový bezpečnostný formát

Patrí doň aj Slovensko.

Ukrajina a susedné štáty EÚ založili nový bezpečnostný formát
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina a niekoľko členských štátov Európskej únie založili takzvanú Kyjevskú iniciatívu na posilnenie svojej regionálnej spolupráce, oznámil v pondelok (22. 8.) večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Citovala ho tlačová agentúra DPA.

Medzi účastníkmi tejto iniciatívy vymenoval susedné štáty Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Maďarsko, ako aj pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litvu. Zelenskyj povedal, že dvere majú otvorené aj pre iné krajiny a môžu sa k formátu pridať.

Zelenskyj opísal Kyjevskú iniciatívu ako „veľmi sľubnú líniu našej práce v rámci euroatlantického zoskupenia“, ale poskytol málo ďalších podrobností. Povedal len, že stredobodom tejto spolupráce budú bezpečnostné záležitosti.

Vo svojom videopríhovore sa ukrajinský prezident dotkol aj druhého ročníka Krymskej platformy – summitu, ktorý sa bude konať v utorok (23.8.) online a prejavy na ňom prednesú lídri Nemecka, Japonska, Kanady a NATO (Severoatlantickej aliancie).

Celkovo oznámilo prítomnosť na online summite vyše 50 účastníkov z Európy, Ázie, Afriky, ako aj z Južnej, Strednej a Severnej Ameriky.

Cieľom Krymskej platformy, založenej vlani, je dosiahnuť návrat Krymského polostrova pod zvrchovanosť Kyjeva. Ukrajina sa takto snaží zmobilizovať podporu pre tento cieľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet