Na hlavný obsah

Zadlžení ľudia môžu využiť bezplatné poradenstvo. Špekulanti však často zneužívajú ich nevedomosť

Od ľudí v núdzi pýtajú stovky eur.

Zadlžení ľudia môžu využiť bezplatné poradenstvo. Špekulanti však často zneužívajú ich nevedomosť
Na ilustračnej snímke sú peniaze. Foto: RTVS

Ľudia, ktorí sa ocitli v dlhoch a viac ako jeden rok nedokážu svoje záväzky splácať, majú možnosť vyhlásiť osobný bankrot. Poradenstvo v Centre právnej pomoci majú zadarmo. Nie všetci to ale vedia, čo zneužívajú tzv. sprostredkovatelia. Podávajú pomocnú ruku, ktorá však stojí nemalé peniaze.

„Využívajú to, že ľudia nevedia, ako naša právna pomoc funguje. Sľubujú im, že im za poplatok vyplnia formuláre, ktoré voľne nájdu na stiahnutie na našej webstránke a že im sprostredkujú kontakt právnej pomoci,“ vysvetľuje riaditeľka centra Zuzana Števulová.

Od ľudí, ktorí sú v núdzi, si potom pýtajú aj stovky eur. S vyplnenými formulármi žiadateľov napokon aj tak nasmerujú do Centra právnej pomoci. Nereagovať na takúto ponuku odporúča aj právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Sylvia Ďatelinková. Zároveň vyzýva na obozretnosť, aké údaje o sebe sprostredkovateľovi poskytnete.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V prípade akejkoľvek ponuky je vhodné overiť si dôveryhodnosť poskytnutých informácií. Na vyhodnotenie ponuky si ponechajte dostatočný časový priestor a nekonajte unáhlene,“ odporúča Ďatelinková.

Právnička pripomína, že ak takýto sprostredkovateľ nalieha, za žiadnych okolností mu netreba odovzdávať údaje o platobnej karte či vstupe do elektronického bankovníctva. A to ani vtedy, keď bude argumentovať, že chce takto preveriť vašu finančnú situáciu.

Najčastejšie sa na ne obracajú matky samoživiteľky, starší ľudia, prípadne ľudia, ktorí prišli o blízkeho a nevedia viac uniesť finančnú situáciu. Centrum právnej pomoci má konzultačné centrá v 43 slovenských mestách a doposiaľ doriešilo viac ako 60 000 osobných bankrotov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika