Na hlavný obsah

Chatam Sofer bol rešpektovanou osobnosťou židovského práva

Od jeho narodenia v sobotu (24.9.) uplynulo 260 rokmi.

Rabín Chatam Sofer.
Rabín Chatam Sofer.Foto: chatamsofer.sk

Chatam Sofer, vlastným menom Moše Schreiber, bol významným ortodoxným rabínom a učencom. Pôsobil ako rabín bratislavskej židovskej obce 33 rokov. Slúžil aj ako hlavný sudca rabínskeho súdu a stal sa jednou z najrešpektovanejších súdobých autorít židovského práva.

Ako uvádza portál pamätníku Chatama Sofera v Bratislave, rabín sa narodil vo Frankfurte nad Mohanom 24. septembra 1762 (niektoré zdroje uvádzajú 26. september). Za rabína sa učil v rabínskej škole v Mainzi a neskôr vo Frankfurte pod vedením rabína Natana Adlera.

V roku 1782 odišiel do Strážnice na Morave, kde sa zosobášil so svojou prvou manželkou Sarou Jerwitz a viedol miestnu ješivu. Od roku 1794 pôsobil ako rabín v Prostějove a o dva roky neskôr 1796 v dnešnom Burgenlande.

V Bratislave spravil významné centrum vzdelávania židov

Po prijatí ponuky bratislavskej židovskej obce sa Chatam Sofer stal jej hlavným rabínom. Počas jeho vedenia bratislavskú ješivu židia vnímali ako jedno z najdôležitejších centier tradičného židovského vzdelania v Európe.

V období najväčšej slávy mala Soferova ješiva 400 študentov a bola najväčšou ješivou od babylonských čias. V Uhorsku pôsobilo zhruba 100 rabínov, ktorí boli Soferovymi žiakmi. Zhruba 1 200 jeho rabínskych rozhodnutí vydali po jeho smrti. Mnohé z nich patria k základnej študijnej literatúre budúcich rabínov.

Sofer bol krajne ortodoxným rabínom. Odsudzoval odstránenie tradičných právnych noriem počas takzvaného židovského osvietenstva. Jeho heslo „Nové je podľa Tóry zakázané,“ sa stalo ústredným princípom ortodoxného judaizmu.

Jeho pamätník reštaurovali náročným procesom

Súčasný pamätník Chatama Sofera v Bratislave je pozostatkom nového ortodoxného cintorína, kam zo starého cintorína preniesli jeho hrob spolu s malou skupinou hrobov bratislavských učencov. Pôvodné hroby neskôr prekryli betónovým stropom.

Toto miesto sa tak stalo podzemným priestorom, ktorý ľudia začali volať Mauzóleum Chatama Sofera. Počas socializmu sem prichádzali ortodoxní pútnici a židovskí V roku 1982 nad hrobkou postavili električkovú trať.

Mesto neskôr zabezpečilo presunutie električkovej trate. Areál niekdajšieho cintorína bol nanovo vymeraný a ohradený novým plotom. Architekt Martin Kvasnica navrhol komplex, ktorý zodpovedá striktným pravidlám židovského zákona, ako aj najvyšším štandardom súčasnej architektúry.

Interiér pamätníka Chatama Sofera.
Zreštaurovaný pamätník Chatama Sofera slávnostne otvoril vtedajší prezident SR Rudolf Schuster.Foto: TASR

Soferovym nástupcom na poste bratislavského vrchného rabína sa stal jeho najstarší syn Abrahám Samuel Benajmín Schreiber, známy ako Ketav Sofer, neskôr jeho vnuk Simcha Bunim Schreiber a pravnuk Akiva Schreiber.

Podobizeň známeho rabína použilo tento rok mesto Bratislava na zberateľskej bankovke. Pred desiatimi rokmi na Soferovu pamiatku vydala Národná banka Slovenska zberateľskú mincu v nominálnej hodnote 10 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko