Na hlavný obsah

EÚ vyzýva na väčšiu pripravenosť na lesné požiare do budúcnosti

Na trhu hrozí nedostatok hasičských vrtuľníkov a lietadiel.

EÚ vyzýva na väčšiu pripravenosť na lesné požiare do budúcnosti
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Európa má nedostatok kapacít na boj s ničivými lesnými požiarmi. Upozornil na to eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič po skončení pondelňajšieho (5. 9.) neformálneho stretnutia 30 ministrov zodpovedných za civilnú ochranu v členských štátoch EÚ a v účastníckych štátoch Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Slovensko na rokovaniach zastupoval štátny tajomník ministerstva vnútra Vendelín Leitner.

Lenarčič pripomenul, že do polovice augusta lesné požiare od začiatku tohto roka v Európe spálili viac ako 700 000 hektárov, čo je najviac od roku 2006.

„Od júna sme prostredníctvom Európskeho mechanizmu civilnej ochrany dostali 11 žiadostí o pomoc a musím povedať, že na európskej úrovni sme dosiahli náš kapacitný limit,“ skonštatoval.

Najväčšou výzvou sú podľa eurokomisára letecké hasiace systémy. Vysvetlil, že Európa musí okamžite konať, ak sa chce vyhnúť nedostatku hasičských vrtuľníkov a lietadiel v budúcom roku. „To znamená, že musíme rezervovať dodatočnú kapacitu na komerčnom trhu už teraz, pre budúce leto,“ odkázal.

Situácia je podľa neho zlá z dôvodu pokračujúcej ruskej invázie na Ukrajine, ale aj energetickej krízy a narastajúcej inflácie.

Treba zakročiť čo najskôr

Európska komisia, ktorá stretnutie pripravila, oznámila, že už pracuje na opatreniach pripravenosti na budúci rok.

Lenarčič upozornil, že tohoročná „rekordná sezóna“ lesných požiarov naznačila, že tieto požiare sa stali celoeurópskym problémom, ktorý sa týka všetkých.

„My ako tvorcovia politiky sa musíme pozerať do budúcnosti. Treba sa rýchlo a rozhodne politicky zaviazať, že urobíme viac v pripravenosti na požiare, aby sme sa vyhli najhoršiemu,“ zhrnul.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet