Na hlavný obsah

Portugalsko dostane od Grécka dve protipožiarne lietadlá

Pomoc zmobilizovala Európska komisia.

Portugalsko dostane od Grécka dve protipožiarne lietadlá
Lesný požiar v Portugalsku. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v utorok (23. 8.) oznámila, že zmobilizovala dve protipožiarne lietadlá na pomoc pri hasení lesných požiarov na severe Portugalska.

Nasadenie dvoch lietadiel Canadair z Grécka zabezpečila na základe žiadosti Lisabonu o pomoc cez Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany. V súčasnosti už operujú v severnom Portugalsku.

Eurokomisár pre krízové ​​riadenie Janez Lenarčič pri tejto príležitosti povedal, že lesné požiare aj naďalej ohrozujú ľudí a zdroje v celej Európe. Exekutíva EÚ sa preto musí pripraviť čo najrýchlejšie nasadiť pomoc pri vypuknutí nových požiarov.

„Sme solidárni s Portugalskom, ktoré čelí krízovej situácii. Zmobilizovali sme lietadlá z Grécka, ktoré zavádzajú európsku solidaritu do praxe,“ opísal situáciu Lenarčič.

Komisár zdôraznil, že Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie je v úzkom kontakte s portugalskými úradmi, aby v prípade potreby zmobilizovalo ďalšiu pomoc.

Hasičom a záchranárom už pomáha aj satelitná služba EÚ Copernicus, ktorá zhromažďuje dôležité údaje pre uľahčenie a zefektívnenie ich operácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet