Na hlavný obsah

Eurokomisia odporučila štátom EÚ prísnejšie posudzovať víza pre Rusov

Víza by nemali dostávať tí, ktorí chcú byť v EÚ viac ako 90 dní.

Eurokomisia odporučila štátom EÚ prísnejšie posudzovať víza pre Rusov
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Lehtikuva

Krajiny Európskej únie by mali prísnejšie posudzovať žiadosti o víza od Rusov, najmä tých smerujúcich do Únie z tretích krajín. Odporučila to v piatok (30. 9.) Európska komisia v reakcii na množstvo Rusov utekajúcich z vlasti v obavách z mobilizácie vyhlásenej prezidentom Vladimirom Putinom.

Podľa eurokomisárky pre vnútorné veci Ylvy Johanssonovej by víza nemali dostávať ruskí občania, ktorí chcú zostať v EÚ viac ako 90 dní.

Európsky blok hľadá spoločný recept na zvládnutie žiadostí tisícok Rusov, ktorí mieria na západ v snahe vyhnúť sa povolaniu do armády a účasti v invázii na Ukrajine. Niektoré krajiny na čele s pobaltskými štátmi či Poľskom nechcú Rusov na svoje územie vpúšťať a volajú po sprísnení vízového režimu.

Predseda Európskej rady Charles Michel v súlade s politikmi niektorých západoeurópskych krajín, naopak, nabáda k snahe nájsť celoúnijnú zhodu, ktorá by Rusom odmietajúcim rozšíriť rady armády poskytla ochranu. Veľvyslanci krajín Únie tento týždeň poverili Komisiu, aby pripravila návrh možného spoločného postupu.

Johanssonová v piatok predstavila viacero odporúčaní, ktoré majú zjednotiť prístup členských štátov. Nemali by napríklad akceptovať žiadosti o víza od Rusov, ktorí už opustili ruské územie. Úrady by tiež mali podrobne posudzovať, či konkrétni Rusi nepredstavujú bezpečnostnú hrozbu a ak áno, víza im nevydávať.

Komisárka tiež uviedla, že víza neoprávňujú ruských občanov zostať v EÚ dlhšie ako 90 dní. Ak majú takýto zámer, víza by dostať nemali, dodala.

Únijné štáty už tento mesiac sťažili Rusom podmienky získavania turistických víz. Komisia však na druhej strane upozornila, že ak ruskí občania požiadajú o azyl, nemali by štáty ich žiadosť odmietať bez posúdenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet