Na hlavný obsah

Hlavné mesto Kazachstanu sa opäť môže volať Astana

Návrh schávilili poslanci Mažilisu.

Hlavné mesto Kazachstanu sa opäť môže volať Astana
Bývalý kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. Foto: Twitter

Poslanci dolnej komory kazašského parlamentu, známej ako Mažilis, schválili v piatok (16.9.) premenovanie hlavného mesta Nursultan späť na Astana. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ide o súčasť kampane prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva zameranej na vytvorenie „nového Kazachstanu“. Cieľom je dištancovať sa od Nursultana Nazarbajeva, prvého a dlhoročného prezidenta tejto stredoázijskej krajiny. Mesto premenovali na počesť exprezidenta krátko po jeho odstúpení v roku 2019.

Nazarbajev si aj naďalej uchoval rozsiahle právomoci ako predseda kazašskej Bezpečnostnej rady. Patril mu aj titul „elbasy“ alebo vodca národa a k tomu prislúchajúce mocenské výhody.

Mnoho obyvateľov však počas Nazarbajevovej vlády pociťovali útlak. Pocit frustrácie vyvrcholil v januári 2022, keď zvýšenie cien pohonných hmôt vyvolalo celonárodné protesty.

Počas nepokojov vtedy zahynulo najmenej 230 ľudí. Postupne sa začali zverejňovať informácie o korupcii a rodinkárstve Nazarbajevovho režimu, ktoré umožnili jeho najbližším obohacovať sa.

Tokajev preto Nazarbajeva zbavil výsad. Jeho spojenci sa vytlačili z funkcií a niektorí čelia obvineniam z korupcie.

Mažilis zároveň v piatok odhlasoval nahradenie súčasného systému maximálne dvoch po sebe nasledujúcich päťročných funkčných období prezidenta jediným sedemročným mandátom, dodáva spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Táto zmena však nebráni Tokajevovi, ktorého zvolili podľa predchádzajúcej verzie ústavy, uchádzať sa v ďalších voľbách o druhé funkčné obdobie na čele štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet