Na hlavný obsah

Johnson: Zníženie závislosti od Ruska by bolo dobrým výsledkom vojny

Myslí si, že z vojny vzíde aj niečo dobré.

Johnson: Zníženie závislosti od Ruska by bolo dobrým výsledkom vojny
Bývalý britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Zníženie závislosti od ruských energetických surovín by bolo dobrým výsledkom vojny na Ukrajine, vyhlásil vo štvrtok (1. 9.) dosluhujúci britský premiér Boris Johnson. Západné štáty sa v súčasnosti snažia obmedziť nákupy ruských energetických komodít a ďalších výrobkov.

„Myslím, že z tejto katastrofy, z Putinovej vojny, vzíde niečo dobré, pretože Európa sa oslobodí od ruských uhľovodíkov,“ povedal Johnson, keď vystúpil v areáli jadrovej elektrárne vo východnom Anglicku.

„Nebudeme už vystavení a zraniteľní k jeho vydieraniu. V tejto krajine výrazne urýchlime dlho odkladané reformy a kroky k energetickej nezávislosti. Najmä tým, že napravíme škody, ktoré sme spôsobili nášmu jadrovému priemyslu,“ dodal premiér.

Johnson vo štvrtok uviedol, že Spojené kráľovstvo investuje 700 miliónov libier (809 mil. eur) do plánovanej jadrovej elektrárne Sizewell C spoločnosti EDF. Bude to jeho posledný významný politický krok pred tým, ako budúci týždeň odstúpi z funkcie.

Záporožská jadrová elektráreň

Po prednesení príhovoru sa novinári britského premiéra spýtali aj na riziko, ktoré v súčasnosti predstavuje situácia v Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny. Táto elektráreň sa totiž nachádza pri frontovej línii a jej priľahlú oblasť často ostreľujú.

Podľa Johnsona je záporožská elektráreň ukrajinská a mala by sa preto vrátiť pod kontrolu ukrajinskej strany.

„Je jasné, čo je cieľom Rusov, o ktorom hovoria otvorene. Chcú elektráreň odpojiť od ukrajinskej siete a pripojiť ju na ruskú sieť,“ uviedol Johnson s tým, že takéto konanie so sebou prináša mnoho rizík. „V Záporoží nechceme podstupovať žiadne riziko,“ povedal Johnson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet