Na hlavný obsah

Kórea a USA začali prvé námorné cvičenie od roku 2017

Bude trvať štyri dni.

Kórea a USA začali prvé námorné cvičenie od roku 2017
Na snímke americká lietadlová loď USS Ronald Reagan. Foto: TASR/AP

Južná Kórea a Spojené štáty začali v pondelok (26. 9.) v Japonskom mori neďaleko Kórejského polostrova svoje prvé kombinované námorné cvičenie od roku 2017. Stalo sa tak deň po tom, ako Severná Kórea, zrejme v reakcii na manévre, skúšobne odpálila balistickú strelu krátkeho doletu. Informovali o tom agentúry Jonhap a AP.

Cieľom štvordňových cvičení je demonštrovať „silné odhodlanie spojencov reagovať na severokórejské provokácie“. A tiež zlepšiť ich schopnosť vykonávať spoločné námorné operácie, uviedlo vo vyhlásení juhokórejské námorníctvo.

Na manévroch sa zúčastňuje viac ako 20 amerických a juhokórejských námorných lodí vrátane lietadlovej lode USS Ronald Reagan s jadrovým pohonom, jadrovej ponorky USS Annapolis, amerického krížnika, juhokórejských a amerických torpédoborcov, ako aj stíhačky (F/A-18E Super Hornet, F-15K, KF-16) a vrtuľníky (AH-64E Apache).

Armády oboch krajín budú nacvičovať rôzne protilodné a protiponorkové bojové operácie, taktické manévre a iné námorné operácie.

Podľa AP nie je vylúčené, že Severná Kórea by mohla v najbližších dňoch vykonať ďalšie skúšky rakiet. Kórejsko-americké manévre totiž považuje za nácvik invázie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet