Na hlavný obsah

Matovič po vystúpení v pléne odišiel, spolu s ním aj zvyšok koalície

Sulík žasol, že v koalícii vydržali tak dlho.

Matovič po vystúpení v pléne odišiel, spolu s ním aj zvyšok koalície
Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v parlamente. Foto: TASR

Opoziční poslanci odvolávajú ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). S návrhom prišiel jeho bývalý dlhoročný politický spojenec Richard Sulík (SaS). Opozícia však nie je jednotná. Matovič po vystúpení v pléne z parlamentu odišiel a spolu s ním aj premiér, ministri a zvyšok vládnej koalície.

Dôvody na odvolanie Matoviča nie sú podľa hnutia OĽANO opodstatnené a už nejeden raz ich aj vyvrátili, povedal predseda vlády Eduard Heger (OĽANO), ktorý obhajoval svojho straníckeho šéfa. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

„Dnes sa rozprávať o odvolaní člena vlády je úplne mimo misu. Tak, ako včera, aj dnes a zajtra budeme rokovať o dôležitých zákonoch, ktorú v parlamente sú – na pomoc občanom, lekárom, zdravotným sestrám,“ uviedol premiér.

Predseda OĽANO Matovič vidí za návrhom strany SaS iba osobnú pomstu. „Táto schôdza je o tom, že si realizujete súkromnú vojnu a nástroj pomsty? Tri mesiace obťažujete Slovensko tým, že si ventilujete pomstychtivosť a krvavé oči jedného človeka, ktorého máte na čele vlastnej strany,“ povedal.

Exminister hospodárstva Sulík to odmieta. Naopak tvrdí, že on na osobné útoky Matoviča prestal úplne reagovať. Za jeho odvolávaním je podľa neho nezodpovedné spravovanie verejných financií, obchádzanie legislatívneho procesu a takzvanou bodkou bol pre SaS rodinný balíček.

„V nejakom momente od takej 35. či 40. minúty (Matovičovho prejavu) som bol skutočne rád, že sme z tejto koalície odišli. Žasnem, ako sme to tam dva a pol roka vydržali, lebo Matovič dokáže prekrútiť neprekrútiteľné. On to zvládne,“ uviedol predseda SaS.

Rozhodne sa vo štvrtok

„Vyše dvoch rokov som pôsobil v klube OĽANO a môžem len skonštatovať, že môj odchod považujem za osobné vyslobodenie. To, čím sa tam funguje, sú manipulácie a klamstvá na čele s ich predsedom. Bohužiaľ, je to tak,“ povedal bývalý poslanec OĽANO a súčasný člen klubu liberálov Juraj Krúpa.

Predseda mimoparlamentného Hasu-SD Peter Pellegrini si myslí, že hlasovanie nie je zatiaľ isté. „Ak sa všetci z opozície zachovajú tak, ako sa opozícia má pri akomkoľvek ministrovi, a už dupľom pri Matovičovi, zachovať, tak 76 poslancov by sa nájsť mohlo. Myslím si, že v pozadí možno prebiehajú rôzne ťahy, aby ho to tesne minulo. Uvidíme, bude to do poslednej chvíle nepredvídateľné,“ dodal.

Ministra financií v samotnom hlasovaní pravdepodobne podporia nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu. Tvrdí, že SaS sa po jeho odvolaní vráti do vlády. Ponuku na návrat dostali liberáli nakoniec od samotného Matoviča. O tom, či Matovič zotrvá vo funkcii, rozhodnú poslanci vo štvrtok (29. 9.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál