Na hlavný obsah

Prežije Matovič pokus o odvolanie? Hlasovanie bude asi tesné

Podľa liberálov minister ruinuje verejné financie a zneužíva svoje postavenie.

Prežije Matovič pokus o odvolanie? Hlasovanie bude asi tesné
Na snímke minister financií Igor Matovič. Foto: RTVS

V parlamente sa schyľuje k odvolávaniu ministra financií. Hlavu Igora Matoviča (OĽANO) žiada opozícia na čele s jeho nedávnym spojencom SaS. Podľa liberálov minister ruinuje verejné financie a zneužíva svoje postavenie.

To, či líder OĽANO svoje odvolávanie ustojí, nie je jasné. Koalícia má v parlamente menšinu – výsledok hlasovania tak bude tesný. Viacerí – najmä nezaradení poslanci – ho však podržia, keďže odmietajú prípadný návrat SaS do koalície. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Pri doterajších opozičných pokusoch odvolať ministrov bol výsledný verdikt spravidla rovnaký. Koalícia držala spolu, keďže potopenie jedného z nich by znamenalo pád vlády. Situácia sa otočila po odchode SaS do opozície.

Liberáli vyzbierali s pomocou nezaradených poslancov dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze a žiadajú hlavu lídra OĽANO. Ten vidí za spoluprácou Richarda Sulíka (SaS) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD) zákulisné dohody.

„Napriek tomu, že polovica jeho klubu je proti predčasným voľbám, tak sľúbil Pellegrinimu, že bude hlasovať za predčasné voľby. Len preto mu to Pellegrini podpísal,“ vyhlásil Matovič.

SaS aj mimoparlamentý Hlas-SD dementovali, že by podobná dohoda existovala – Matoviča chcú odvolávať za jeho doterajšie pôsobenie. Podľa poslancov ruinuje verejné financie a porušuje ústavu.

Hlasovanie bude asi tesné

Hlasovanie o odvolávaní ministra môže byť tesné, keďže koalícia je v menšine, Richard Sulík napriek tomu neplánuje vyjednávať s inými stranami. „Opäť raz sa ukáže pravda – kto s kým pečie a kto drží túto koalíciu pri živote,“ povedal.

Ministra financií v pléne pravdepodobne podporia nezaradení poslanci – okolo Štefana Kuffu. Ten odmieta návrat SaS do koalície, teda alternatívu, že parlament by odvolal Matoviča a OĽANO by ponúklo liberálom spätný lístok do koalície.

Podľa Kuffu napriek tomu neexistujú medzi skupinkou poslancov okolo neho, a ministrom financií žiadne dohody. „S Igorom sa poznáme roky. Ja potrebujem s ním robiť nejaké dohody? Nie som obchodník. Ide mi principiálne o vec, že by som robil nejaké kšefty, tak to určite nie,“ tvrdí.

Koaličná Sme rodina Matoviča podporí. Niektorí poslanci hnutia však majú svojské dôvody. Martin Borguľa tvrdí, že menšinová vláda so súčasným ministrom financií nemôže mať dlhé trvanie. „Keďže mám záujem na tom, aby predčasné voľby boli čo najskôr, tak budem hlasovať za podržanie pána Matoviča vo funkcii,“ priblížil.

Vláda nesúhlasí s návrhom na vyslovenie nedôvery Matovičovi. Návrh skupiny poslancov Národnej rady SR vníma ako neopodstatnený. „Vláda SR považuje dôvody na odvolanie podpredsedu vlády a ministra financií za opakovane verejne vyvrátené a vysvetlené, ale napriek tomu zopakuje, prečo považuje tieto dôvody za nezakladajúce sa na pravde,“ uvádza v predloženom materiáli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál