Na hlavný obsah

Miliónová dotácia regionálnym školám nebude stačiť

Podľa odhadov potrebujú o sedem miliónov eur viac.

Miliónová dotácia regionálnym školám nebude stačiť
Ilustračná snímka triedy na základnej škole. Foto: RTVS

Ministerstvo financií vyčlenilo milióny eur pre základné a stredné školy, aby zvládli zdražovanie energií. Mnohé školy však napriek tomu nebudú vládať platiť za energie. Okrem šetrenia je tak v hre aj vyučovanie na diaľku.

„Oproti minulému roku sa nám zálohové platby z 500 eur za plyn zvýšili na 2 500 eur,“ povedala riaditeľka Obchodnej akadémie Poprad Iveta Račeková.

Takto vidí situáciu s energetickou krízou väčšina základných a stredných škôl. Ministerstvo financií im teraz uvoľnilo 30 miliónov eur. Môžu z nich vyplatiť faktúry za energie.

Školy podľa posledných analýz odborárov, ako aj podľa bývalého ministra školstva Branislav Gröhling (SaS), potrebujú na energie minimálne o sedem miliónov eur viac.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vysoké školy finančnú pomoc na boj s energetickou krízou stále nedostali. Žiadajú o ňu už od 13. septembra. Rektori pripomínajú, že ak vláda do 17. novembra nevyhovie ich požiadavkám, prestanú vyučovať.

„O vysokých školách sa zatiaľ stále nič nehovorí nič a už v tejto chvíli na to, aby sme zafinancovali tento kalendárny rok, nám chýba zhruba päť a pol milióna eur,“ vysvetlil rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko