Na hlavný obsah

Nord Stream vraj poškodili výbuchy, ktoré sa rovnajú explózii stoviek kilogramov trhavín

Oznámili to v liste Dánsko a Švédsko.

Nord Stream vraj poškodili výbuchy, ktoré sa rovnajú explózii stoviek kilogramov trhavín
Únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltskom mori. Foto: ČTK/AP

Plynovod Nord Stream zrejme poškodili výbuchy, ktoré so svojou silou rovnali explózii niekoľkých stoviek kilogramov trhavín.

Stojí to v liste zaslanom Dánskom a Švédskom Bezpečnostnej rade OSN, píšu v piatok (30. 9.) dánske médiá. Podľa švédskeho ministra energetiky Khashayara Farmanbara sa takmer vylučuje, že za výbuchmi stojí niekto iný ako štátna entita.

Dánsko a Švédsko sa nezúčastnia na dnešnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, na ktorom by malo ísť o poškodenie plynovodu v Baltskom mori.

Krajiny však poslali list, ktorý obsahuje doterajšie zistenia dánskych a švédskych úradov, povedal dánsky minister zahraničia Jeppe Kofod. Podľa neho je poškodenie plynovodu medzinárodným problémom, pretože ide o „útok na európsku energetickú infraštruktúru“.

Podľa údajov zaznamenaných seizmológmi plynovod poškodili výbuchy o sile porovnateľnej s explóziami „niekoľkých stoviek kilogramov trhavín“, stojí v liste. Obe krajiny v texte uvádzajú, že sú veľmi znepokojené vplyvmi na životné prostredie a námornú prepravu v Baltskom mori.

Podľa švédskeho ministra energetiky Farmanbara je veľmi možné, že sa plynovod poškodil úmyselne, napísala agentúra Reuters. „A je veľmi nepravdepodobné, že by to mohol urobiť niekto iný ako nejaký štát bez toho, aby sa na to prišlo skôr,“ dodal švédsky minister.

O únikoch z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ktoré vedú po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka, tento týždeň informovali dánske a švédske úrady.

Podľa Európskej únie aj politikov z jednotlivých európskych krajín stoja za poškodením plynovodov úmyselné útoky. Zatiaľ sa však nevie, čo presne poškodenie spôsobilo.

Rusko odmietlo, že by bolo za škody zodpovedné, a naopak spomínalo Spojené štáty. Kremeľ označil za „absurdné“ obvinenie Ukrajiny, že Moskva ničí svoju infraštruktúru, aby prehĺbila energetickú krízu v Európe a vyvolala na Západe pred zimou paniku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet