Na hlavný obsah

Poslanci podali návrh na vyslovenie nedôvery Igorovi Matovičovi

Podpísalo ho 32 poslancov.

Poslanci podali návrh na vyslovenie nedôvery Igorovi Matovičovi
Minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v piatok (23. 9.) oznámila, že podala do podateľne parlamentu návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO). Návrh podpísalo 32 poslancov.

„Neplní si svoju verejnú funkciu. Považuje ju skôr za oneman show na presadzovanie svojich myšlienok,“ uviedla.

Dôvody na jeho odvolanie údajne nie sú osobné. Predkladatelia návrhu už viac nechcú tolerovať Matovičov spôsob komunikácie. Podľa nich „rozdeľuje verejnosť a vedome nerešpektuje a sťažuje fungovanie vlády“.

Poslanci považujú Matovičove správanie za „morálne a etické zlyhanie vo verejnej funkcii“. Navyše svojimi nápadmi „ruinuje verejné financie a škodí demokratickému štátu“.

Pod návrh sa podpísalo 32 poslancov – z poslaneckého klubu SaS, nezaradení Miroslav Kollár a Tomáš Valášek a deväť poslancov zo strany Hlas-SD.

Dôvody na odvolanie Matoviča sú podľa nej „natoľko vážne“, že SaS pri zbere podpisov oslovila aj koaličných poslancov. Podpísali sa však len opoziční. Vylúčila prijatie podpisov poslancov z extrémistických strán či ich bývalých členov.

Schôdza by sa v súvislosti v odvolávaním Matoviča mala konať v stredu (28. 9.). Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ju musí zvolať do siedmich dní od podania návrhu poslancami.

Matovič hovorí o spojení SaS so Smerom

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini vyjadril, že Matovič „je zodpovedný za rozvrat štátu“. Podľa neho „rozdeľuje spoločnosť a lož používa ako pracovnú metódu“. Taktiež sťažuje fungovanie parlamentu, pretože dialóg nahradil vydieraním a kladením požiadaviek, zdôraznil.

Podľa ministra financií je návrh na jeho odvolanie „definitívnym potvrdením, že SaS sa po voľbách bez hanby spojí aj so smerákmi“. Napísal to v statuse na svojom facebookovom profile.

Svojimi podpismi chceli podporiť návrh údajne aj poslanci opozičného Smeru-SD. Uviedli to na piatkovej tlačovej besede. Zemanová však tvrdí, že o takejto ponuke nič nevie, ale „podpisy Smeru by na podpisových hárkoch určite neakceptovali“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko