Na hlavný obsah

Pri protestoch v Iráne zatkli deväť cudzincov

Pochádzajú aj z rôznych európskych štátov.

Pri protestoch v Iráne zatkli deväť cudzincov
Protest proti úmrtiu mladej Iránky. Foto: TASR/AP

V Iráne zatkli pre protivládne protesty, ktoré tam trvajú už dva týždne, deväť cudzincov. Pochádzajú okrem iného z Nemecka, Poľska, Talianska, Francúzska, Holandska a Švédska. Informovala o tom v piatok (30. 9.) agentúra Reuters s odvolaním sa na iránske médiá.

Podľa iránskej vlády cudzincov zadržali počas demonštrácií či inde. Protesty proti vláde podporovali.

Oznámenie prichádza len deň po tom, ako nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková uviedla, že bude presadzovať sankcie EÚ proti zásahom iránskych bezpečnostných zložiek voči demonštrantom. 

Brutalitu zásahov tento týždeň kritizovala napríklad aj španielska a francúzska diplomacia či ľudskoprávna organizácia Amnesty International. Podľa mimovládnych organizácií pri zásahoch proti demonštrantom zomrelo vyše osem desiatok ľudí, iránska agentúra Fars v piatok písala o 60 mŕtvych.

„Deväť cudzincov z Nemecka, Poľska, Talianska, Francúzska, Holandska a Švédska zatkli na mieste (demonštrácií) alebo v spojitosti so zapojením sa do nich,“ citovala z vyhlásenia iránskeho ministerstva vnútra agentúra AFP. 

Už niekoľko dní po vypuknutí protestov v Iráne tamojšie úrady oznámili, že v súvislosti s nimi zadržali niekoľko cudzincov. Ich počet ani národnosť vtedy neuviedli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet