Na hlavný obsah

Putin podľa Scholza nejaví známky pochopenia, že invázia na Ukrajinu bola chyba

Obaja lídri spolu telefonovali.

Putin podľa Scholza nejaví známky pochopenia, že invázia na Ukrajinu bola chyba
Na kombosnímke ruský prezident Vladimir Putin a nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Nemecký kancelár Olaf Scholz u ruského prezidenta Vladimira Putina počas ich utorkového (13. 9.) telefonátu nezaznamenal zmenu postoja k vojne alebo pochopenie toho, že inváziou na Ukrajinu urobil šéf Kremľa chybu.

Scholz to povedal novinárom v Berlíne s odvolaním sa na 90-minútový rozhovor, ktorý s ruským vládcom viedol predovšetkým o ruskej vojne na Ukrajine a jej dôsledkoch.

„Bohužiaľ vám nemôžem povedať, že by tam teraz zosilnelo pochopenie, že začať túto vojnu bola chyba,“ povedal Scholz. „Ani nič nenaznačovalo tomu, že tam teraz vznikajú nové postoje,“ dodal šéf nemeckej vlády.

Podľa Scholza je napriek tomu dôležité s Putinom hovoriť a ponúkať mu vlastný pohľad. „Keďže som pevne presvedčený o tom, že Rusko sa musí stiahnuť, musí stiahnuť svoje jednotky, aby mier v regióne dostal šancu. A každý deň mi je jasnejšie, že je to jediná perspektíva,“ dodal.

Nemecký sociálnodemokratický (SPD) politik v utorok (13. 9.) telefonicky hovoril s Putinom po vyše troch mesiacoch. Naliehal na čo najrýchlejšie diplomatické riešenie vojny na Ukrajine a úplné stiahnutie ruských vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet