Na hlavný obsah

Putin: Chyby pri mobilizácii musia byť napravené

Prvýkrát verejne pripustil, že mobilizácia neprebieha hladko.

Putin: Chyby pri mobilizácii musia byť napravené
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (29. 9.) povedal, že všetky chyby pri čiastočnej mobilizácii v Rusku musia byť napravené. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá citovala ruskú agentúru RIA Novosti.

Putin povedal, že do armády by najprv mali byť povolávaní muži s vojenskými skúsenosťami a výcvikom v požadovaných špecializáciách.

„V priebehu tejto mobilizácie sa vynára veľa otázok a všetky chyby treba napraviť a zabrániť tomu, aby sa v budúcnosti opakovali,“ uviedol. Ďalej dodal, že „má na mysli otcov mnohých detí alebo ľudí trpiacich chronickými chorobami alebo tých, ktorí už prekročili branný vek“.

Prvýkrát tak verejne pripustil, že „čiastočná mobilizácia“, ktorú vyhlásil v stredu (21. 9.), neprebieha hladko.

Rusi verejne vyjadrili nespokojnosť s tým, ako mobilizáciu vyhlásil, píše Reuters. Sťažovali sa tiež, že povolávacie rozkazy úrady posielali nespôsobilým mužom. Tisíce mužov v brannom veku sa po vyhlásení mobilizácie navyše rozhodli opustiť Rusko.

Podľa agentúry AFP povolali úrady vo Volgogradskej oblasti na juhozápade Ruska aj 63-ročného bývalého zamestnanca armády s cukrovkou. Povolávací rozkaz dostalo aj niekoľko ruských študentov.

Stalo sa to napriek tomu, že ruský prezident podpísal v sobotu (24. 9.) výnos, podľa ktorého nebudú povolávať do armády študentov vyšších vzdelávacích inštitúcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet