Na hlavný obsah

Rezort zahraničných vecí si predvolal ruského veľvyslanca

Dôvodom boli jeho tvrdenia o cintoríne v Ladomirovej.

Rezort zahraničných vecí si predvolal ruského veľvyslanca
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: Facebook/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si v utorok (20. 9.) predvolalo veľvyslanca Ruskej federácie Igora Bratčikova.

Dôvodom majú byť nedávne vyhlásenia o údajnom znesvätení vojenského cintorína vojakov ruskej cárskej armády v obci Ladomirová v Prešovskom kraji.

„Vymyslené tvrdenia o cintoríne v Ladomirovej slúžia ako nástroj ruskej propagandy na Slovensku,“ uviedli z komunikačného odboru rezortu.

Informačné aktivity ruského veľvyslanectva na Slovensku podľa ministerstva zámerne využívajú citlivé témy na rozdeľovanie spoločnosti a šírenie agresívnych nálad. „Obvinenia sa nijakým spôsobom nepotvrdili,“ dodalo ministerstvo. Zároveň odsúdilo zneužívanie pietnych miest na vedomé šírenie dezinformácií.

Znesväcovanie pietnych miest je na Slovensku trestným činom a rezort takéto správanie hrubo odsudzuje a odmieta. „Na akékoľvek ďalšie aktivity tohto typu budeme náležite reagovať,“ uviedli s tým, že takéto tvrdenia sa snažia o destabilizáciu spoločnosti a zahraničnopolitickej orientácie Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko