Na hlavný obsah

Starec a more bolo Hemingwayovo posledné publikované dielo, prinieslo mu však Pulitzerovu aj Nobelovu cenu

Prvýkrát vyšla pred 70 rokmi.

Starec a more bolo Hemingwayovo posledné publikované dielo, prinieslo mu však Pulitzerovu aj Nobelovu cenu
Ilustračná snímka-Ernest Hemingway. Foto: TASR/AP

Hold statočnosti a neutíchajúcej duševnej sile vzdáva najslávnejšia novela amerického spisovateľa Ernesta Hemingwaya Starec a mora, ktorá prvýkrát vyšla pred 70 rokmi, 1. septembra 1952. Publikovali ju súčasne v časopise Life, ktorého sa za dva dni predalo päť miliónov výtlačkov.

Táto kniha, za ktorú autor dostal Pulitzerovu a de facto aj Nobelovu cenu, bola posledným dielom publikovaným za Hemingwayovho života. V júli 1961 sa spisovateľ, roky sužovaný depresiami, niekoľko dní pred svojimi 60. narodeninami zastrelil.

Hlavným hrdinom knihy je starý kubánsky rybár, ktorému dlho nepraje šťastie, ktorý ale nestráca nádej a stále vypláva na more, až sa jedného dňa dočká obrovského úlovku, avšak za veľmi dramatických okolností.

Sám Hemingway bol povahou dobrodruh, fascinovaný hraničnými situáciami, v ktorých človek musí preukázať odvahu tvárou v tvár smrti. Dielo je oslavou večného zápasu človeka s prírodou, vzdáva hold ľudskej statočnosti a družnosti.

Predlohou mu bol priateľ

Predlohou rybára Santiaga sa stal rybár Gregorio Fuentes. Rodák z ostrova Lanzarote, ktorý sa dožil úctyhodných 104 rokov. Robil takmer tri desiatky rokov spoločníka a parťáka Hemingwayovi pri rybárčení aj iných dobrodružných výpravách, ktoré americký spisovateľ na Kube podnikal. Pátrali spolu napríklad po nacistických ponorkách, pašovali na Floridu kubánsky rum, absolvovali záťahy v nočnej Havane.

Fuentes bol lodivodom, mechanikom, kuchárom a kapitánom na Hemingwayovej jachte Pilar. O dva roky mladšieho slávneho spisovateľa prežil Gregorio Fuentes o viac ako 40 rokov. Zomrel v januári 2002.

Vojak a dobrodruh

Hemingway (narodený 21. júla 1899 v americkom Oak Parku) sa zúčastnil niekoľkých vojen. Do prvej svetovej vojny nastúpil ako dobrovoľník Červeného kríža a v Taliansku sa ťažko zranil. Spomienky na túto vojnu neskôr spracoval do známeho románu Zbohom zbraniam.

Ako zahraničný korešpondent pôsobil v občianskej vojne v Španielsku, o ktorej napísal ďalší slávny román Komu zvonia do hrobu.

Jazdil tiež na lov do Afriky, o čom je kniha Zelené pahorky africké. Veľa cestoval, žil napríklad v Paríži či na Kube, kde sa odohráva rad jeho poviedok a noviel. Prežil množstvo osobných zvratov, miloval dobrodružstvo, lov, býčie zápasy a mal rád spoločnosť. Zároveň sa však dobrovoľne pri tvorbe uzatváral do samoty.

Pôsobivý príbeh v knihe Starec a more sa niekoľkokrát dostal aj na filmové plátno.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet