Na hlavný obsah

V konflikte na arménskych hraniciach padlo už vyše 200 vojakov

Premiér vojnový stav ešte nevyhlásil.

V konflikte na arménskych hraniciach padlo už vyše 200 vojakov
Arménsky premiér Nikol Pašinjan. Foto: Twitter/Reuters Asia

Arménsko v piatok (16. 9.) oznámilo, že od utorka (13. 9.) v pohraničných stretoch s Azerbajdžanom zahynulo 135 jeho vojakov. Uviedol to premiér Nikol Pašinjan, ktorého vláda zatiaľ odmietla zaviesť v tejto kaukazskej krajine vojnový stav.

Celkový počet obetí bojov na oboch stranách presiahol 200, predchádzajúca oficiálna bilancia Jerevanu predstavovala 105 padlých.

„K dnešnému dňu je počet potvrdených zosnulých 135. Nie je to, bohužiaľ, konečné číslo. Je tiež veľa ranených,“ povedal podľa agentúry TASS Pašinjan po zasadnutí svojho kabinetu. Podľa arménskeho ombudsmana zomrel tiež jeden civilista a šesť ďalších utrpelo zranenia.

Pašinjan ďalej uviedol, že bezpečnostná rada rokovala o možnosti zaviesť vojnový stav. K tomuto kroku však zatiaľ nepristúpila. Premiér však vyzval občanov, aby sa hlásili k dobrovoľnej účasti na „obrane hraníc“.

Pašinjan o napätí na arménsko-azerbajdžanskej hranici telefonicky hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a americkým ministrom zahraničia Antonym Blinkenom, uviedla vláda v Jerevane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet