Na hlavný obsah

V mešite v Heráte došlo k výbuchu, zahynul aj imám

Ďalších obetí je najmenej 17.

V mešite v Heráte došlo k výbuchu, zahynul aj imám
Imám mulla Mudžíb Rahman Ansárí, ktorý zahynul pri explózii mešity v Heráte. Foto: Twitter/Ariana News

V mešite v západoafganskom meste Herát došlo počas piatkových (2. 9.) modlitieb k výbuchu. Zahynul imám mulla Mudžíb Rahman Ansárí a ďalších najmenej 17 osôb. Zranených je podľa zdravotníkov 21 ľudí. Informovala o tom TASR podľa správ afganského spravodajského kanála TOLOnews a agentúry AP.

Ansárí bol vplyvným duchovným podporujúcim vládnuce hnutie Taliban a bol známy svojimi plamennými rečami. Na náboženskom zhromaždení v Kábule nedávno vyhlásil, že tí, ktorí broja proti „našej islamskej vláde“, by mali byť popravení.

Informáciu o úmrtí imáma potvrdil aj hovorca samosprávy provincie Herát s tým, že išlo o samovražedný atentát. K zodpovednosti za výbuch v mešite sa podľa agentúry AP bezprostredne nikto neprihlásil.

Viacero predchádzajúcich útokov v afganských mešitách podľa vlastných vyhlásení vykonala militantná organizácia Islamský štát, ktorá sa pri tom zamerala predovšetkým na šiitov. Útočila aj na Taliban, ktorý je však – rovnako ako Islamský štát – sunnitský. Mešita v Heráte bola taktiež sunnitská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet